Hírek

Az LMP a szombathelyi iskolákról - Közlemények

2011. március 22., 13:48
Az LMP szombathelyi szervezete üdvözli, hogy elkészült a szombathelyi közoktatási rendszert áttekintő elemzés, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja az anyagban említett iskolabezárásokat.

"A bezárást nem, csak a minőségi átalakítását támogatjuk"

 

Fontosnak tartjuk, hogy elkészült a városi közoktatási rendszert áttekintő elemzés és Szombathely anyagi helyzete miatt támogatjuk a helyi oktatási rendszer esetleges újragondolását, hogy az eddiginél olcsóbb, de hatékonyabb struktúra szülessen.


Az oktatás kiemelten fontos; Szombathelynek erősítenie kell iskolavárosi mivoltát. Ezzel összhangban az LMP csak olyan átalakításokat támogat, amelyek az oktatás színvonalának növelésével járnak, amely nem csupán gazdasági, hanem elsősorban oktatásszakmai szempontokat is figyelembe vesznek. Csak olyan változtatást támogatunk, amelyet alapos előkészítő munka előz meg, és amelybe bevonják az érdekvédelmi és szakmai szervezeteket, az érintett iskolákat, a szülőket, illetve a városi Diákönkormányzatot.

Örvendetes, hogy a városvezetés elérhetővé tette Szombathely honlapján az elkészült anyagot. Az már kevésbé, hogy ezt csak az után történt meg, hogy a helyi sajtó beszámolt az abban leírtakról. Az LMP azt szeretné, ha a város megrendelésére készített összes elemzés, szakértői anyag - csakúgy, mint a szerződések, egyéb közérdeklődésre számot tartó dokumentáció - felkerülése a városi honlapra automatikus lenne.

Puskás Tivadar polgármester a szakértői anyag megjelenése után egy interjúban azt mondta, hogy a dokumentumban nem iskolabezárásról van szó. Felhívnánk polgármester úr figyelmét, hogy a szöveg a Szent-Györgyi Albert Középiskola kifutó rendszerű megszűntetését, valamint a Reguly Antal Általános Iskola beolvasztását, majd az épület felszabadítását javasolja. Kérdés, hogy ha a városvezetés nem tervez iskolabezárást, akkor az általa rendelt anyag miért kezdeményezi azt.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az anyag nyilvánosságra kerülése az iskolai beiratkozásokkal egy időben történt, így a bezárásra javasolt iskoláknak óriási kárt okozott a városvezetés. Az LMP kíváncsian várja, hogy az oktatási ágazat átalakításakor, választási ígéretükhöz híven számol-e a Fidesz a szentkirályi iskola visszaállításával.


Szombathely, 2011. március 21.
Az LMP Szombathelyi Szervezete
 

Az érintettek véleményére is kíváncsi az LMP iskolaügyben


A Lehet Más a Politika helyi szervezete fontosnak tartja a szombathelyi iskolarendszer átszervezésével kapcsolatban a leginkább érintettek, az iskolák véleményét.


A mai napon az összes városi iskola igazgatójához levelet jutatott el az LMP városi képviselője, Horváth Zoltán, melyben azt kérjük az intézményvezetőktől, hogy írják meg a szakértői anyaggal kapcsolatos véleményüket. Levelünket többek között Rettegi Attila az Oldai Általános Művelődési Központ igazgatója, az Oktatási Bizottság Fideszes elnöke is megkapta.


A Lehet Más a Politika az ágazat átalakításával kapcsolatos végső álláspontját az iskolák észrevételeinek figyelembevételével kívánja kialakítani. Azt várjuk el a városvezetőktől, hogy az az ágazat átalakításakor, LMP-hez hasonlóan, maximálisan vegyék figyelembe az érintettek véleményét.


Lehet Más a Politika (LMP) Szombathelyi Szervezete


Szombathely, 2011. március 22.