Hírek

Az I. Tóth Géza Súlyemelő Emlékverseny és az edzőterem avatása

2012. március 13., 17:32

Tóth Géza emlékének szentelték a hétvégén rendezett 41. Savaria Súlyemelő Kupát. A verseny megnyitóján a szakosztály edzőterme is az olimpiai ezüstérmes súlyemelő nevét vette fel. Ő volt a sportág szombathelyi meghonosítója, s egyben legeredményesebb képviselője.

Az I. Tóth Géza Súlyemelő Emlékverseny és az edzőterem avatása

Tóth Géza családja és sporttársai visszaemlékezése szerint magát sem kímélve, rendületlenül küzdött a sikerért. Miután 1958-ban már válogatott sportolóként hazaköltözött Budapestről, megszervezte a súlyemelő szakosztályt, ahol 15 évig edzősködött. Szinte a fél életét a Haladás súlyemelőtermében töltötte, amelynek megépítésért is sokat tett.

Őriné Tóth Ágnes
Amikor lehetőség nyílt ennek a teremnek a megépítésére, édesapám és mások is nagyon sokat dolgoztak ezen a dolgon, de azt bátran állíthatom, hogy édesapámnak a szíve-vére benne van ebben a teremben. 10:47

Az edzőterem mostantól a legendás súlyemelő nevét viseli. Ahogy ezentúl a több évtizedes múltra visszatekintő Savaria Kupa is. Az idei megnyitón a város és a megye vezetői idézték fel Tóth Géza alakját, aki nem sokkal halála előtt Szombathely díszpolgára lett.  

Puskás Tivadar polgármester
Tóth Géza olyan versenyző volt, aki erőt, hitet ad. Hitet ad az életben és hitet ad a munkában. Olyan eredményei voltak, amelyek párját ritkítóak. Szombathely, Vas megye legeredményesebb sportolója. 56:14

Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke arra emlékezett, hogy 15 évvel ezelőtt Tóth Gézával közösen tervezgették egy Vas megyei sportmúzeum létrehozását,  az egykori sporttárs és ellenfél, a brit súlyemelő szövetség elnöke, Louis Martin pedig megismerkedésük történetét elevenítette fel.  
A terem avatóünnepségén elismeréseket adtak át azoknak, akik az elmúlt évtizedekben támogatták a szakosztályt, és hozzájárultak a versenyzők sikereihez. A kitüntettek közül Antalovits Ferenc, a szakosztály jelenlegi vezetője Tóth Géza tanítványaként lett sikeres.

Antalovits Ferenc vezetőedző, Haldás VSE
Nála nem volt pihenő, edzeni kellett, hétvégéken is a régi időkben, és nagyon eredménycentrikus volt, és ezt plántálta át rám is, minden versenyzőre, és mi igyekeztünk továbbadni az utódoknak az  elméletét, az ő metodikáját. 12:09

Az idei Savaria Kupára 58 nevezés érkezett. Összemérték erejüket a fiatal versenyzők, valamint a felnőttek között a nők és a férfiak. A szombathelyiek mindegyike egyéni csúccsal rukkolt ki, de születtek országos rekordok is.