MNB - 2
MNB

Hírek

Az eredeti harmadára, 5.7 milliád forintra csökkent Szombathely adóssága

2013. február 27., 17:46

Bejelentették, hogy az állam 65%-át átvállalja a tehernek. Hende Csaba és Puskás Tivadar Budapesten tartott sajtótájékoztatót. Elhangzott: így a tervezett fejlesztések pályázataihoz könnyebben tud önerőt biztosítani az önkormányzat.

Az eredeti harmadára, 5.7 milliád forintra csökkent Szombathely adóssága

2002 és 2010 között Szombathely adóssága megtízszereződött,  1 milliárd 740 millió forintról több mint 18 milliárdra nőtt. Ez a város vezetése szerint gátat szabott a fejlesztéseknek. A keddi kormánydöntés a vártnál is kedvezőbb helyzetet teremt.

Hende Csaba
„Puskás Tivadarral, Szombathely polgármesterével kiharcoltuk, hogy a város adósságából ne 40 százalékot, hanem 65 százalékot vállaljon át az állam"

A fővárosban tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az elmúlt két évben  a kormány hatalmas harcot folytatott az adóssággal, mára azonban az ország annyira megerősödött , hogy az önkormányzatok adósságának egy részét átvállalja.

Hende Csaba
„Ez a 65 százalék Szombathely fejlettségét tekintve kiemelkedően jó pozíciónak mondható. Nyilvánvalóan értékelte a kormány azokat az erőfeszítéseket, amiket dr. Puskás Tivadar vezetésével Szombathely városa tett az elmúlt két, két és fél évben."

Az önkormányzat ez idő alatt önerőből két milliárd forintot törleszett,  az állam pedig  most több mint 13 milliárd forintnyi adósság átvállalásával könnyít a város helyzetén.

Puskás Tivadar
„A szabadságot jelenti, azt jelenti, hogy a város levegőhöz jutott. Azt jelenti, hogy olyan a helyzet, hogy van egy autónk, motorunk, amikor átvettük, de nem volt benne benzin, most meg van. Ez óriási nagy dolog."

A polgármester bejelentette, most lehetőség nyílik a Huszár -laktanya hasznosítására, és fejlesztik a Vasútállomás melletti intermodális pályaudvart is.