Hírek

Az első városi szülői értekezlet

2011. március 25., 14:37
Első ízben tartottak szülői értekezletet a középiskolás gyermekek és szüleik számára a város vezetői. Az önkormányzat tavaly óta működik együtt 5, Szombathely gazdasági életére is nagy hatással bíró nagyvállalattal.
Az első városi szülői értekezlet

Ezeknek a cégeknek a vezetői mutatták be az érdeklődőknek, hogy mivel foglalkoznak, milyen képzési lehetőségeik vannak, illetve milyen munkaerőre lenne szükségük a következő években.

A következő években mintegy 2500 új munkahely létesül a városban ezeknél a vállalatoknál - hangzott el a szülői értekezleten. Mérnökökre, valamint közép- és felsőoktatásban végzett műszaki szakemberekre lesz szüksége a cégeknek. A tapasztalat szerint viszont, ha egy gyerek más városban tanul tovább, általában nem jön vissza.

Dr. Puskás Tivadar - polgármester
"Kevesen vannak olyanok, akik visszahozzák ezt a megszerzett tudást, pedig nekünk szombathelyieknek nagy szükségünk van arra, hogy a gyönyörű szép, okos gyermekeink visszajöjjenek."


A nagyvállalatok és a városvezetők közös célja, hogy a szombathelyi fiatalok itt, helyben tudjanak elhelyezkedni. Ezzel a rossz anyagi helyzetben lévő város gazdasága is fellendülhet. Amellett, hogy  új munkahelyeket teremtenek, a szakképzés átalakítására is szükség lehet.

Molnár Miklós - alpolgármester
"Azt kell végiggondolni, hogy a szakképzési rendszerünk az úgy jó-e ahogy van, és alkalmas-e a piaci igényeknek való megfelelésre, vagy nem. És ha nem, akkor legyünk képesek változtatni rajta, és ebben nagyon sokat segít ez a fajta közvetlen együttműködés, ahol a cégek sem egymás elől próbálják eltitkolni a valós problémákat."


A következő években szükség lesz a nagyvállalatoknál többek között gépi forgácsolóra, hegesztőre, elektronikai műszerészre, de villamosmérnökökre is. Április közepén az érdeklődők egy újabb szülői értekezleten ismerkedhetnek meg a szakképzési és munkalehetőségekkel.