Hírek

Az első rhododendron virágok

2012. április 24., 17:24

Idén először hoznak virágokat a Kámoni Arborétumban újonnan elültetett rhododendron bokrok. Ma a sajtó képviselőinek is megmutatták a színpompás növényeket. A kert vezetősége szeretné tudatosítani, hogy nem csak Jeliben, hanem itt is megcsodálható a rhododendronok több száz fajtája. Tavasszal és nyáron változatos programokkal várják a látogatókat.

Az első rhododendron virágok

Sárga, lila és lazac színekben pompáznak a Kámoni Arborétum rhododendronjai. A tavalyi kertrekonstrukció során több mint 3000 tövet ültettek el, amelyek idén először borultak virágba. A savanyú talajnak, a jó vízeállátásnak és a párás levegőnek köszönhetően a bokrok jól érzik itt magukat.

Németh Gábor - mérnök, Erdészeti Tudományos Intézet
"Amit itt mellettem láthatunk, az egy azália, a rododendronok egy alszekciója, a lombhullató rhododendronok. Ezeknek most indul a fő virágzásuk, az örökzöldeké 2-3 hét múlva lesz a fő virágzás."

Most ezek a bokrok a kert legfőbb látványosságai, de a változatos növényvilág mellett a rendezvények is vonzzák a látogatókat. Január óta mintegy 30 óvodai és iskolai csoportnak tartottak foglalkozásokat az új látogatóközpontban.

Szendi Zsuzsa - vezető, ökoturisztikai látogatóközpont
"Az a tapasztalatunk, hogy népszerű, és szeretik az emberek. Ha a nyílt nap 6-700 látogatóját is beleszámoljuk, több mint 3000 látogató jött el, ráadásul télen, és elég cudar tél volt."

A Herényi Virágúthoz kapcsolódva családi programokat szerveznek a hétvégén, gyereknapon mozgásos foglalkozásokat terveznek, és idén újra lesz nyári tábor az arborétumban. Május 12-én felavatják Bánó István szobrát, aki 30 évig vezette és fejlesztette a kertet. Egyre több szakmai rendezvénynek is helyet ad a látogatóközpont: a május elején esedékes, erdészeti genetikával foglalkozó konferenciára 35 országból érkeznek kutatók.

Dr. Borovics Attila - főigazgató, Erdészeti Tudományos Intézet
"A szakmán belül is az arborétum létét, felújítását, lehetőségeit újra közkinccsé kell tenni, azt gondolom ez a terület nem csak arra jó, hogy minél több növényt egy adott helyre összegyűjtsünk, hanem ez egy eszköz arra, hogy az emberek szemléletét formáljuk."

A kert már a tavaszi szezonban szokásos hosszabb nyitva tartással, reggel 9-től este 7 óráig várja a látogatókat. Ha az időjárás kedvezően alakul, a rhododendronok virágait júniusig lehet megcsodálni.