Hírek

Az első 2012-es közgyűlés után

2012. január 19., 15:55

Január elsejei hatállyal a szombathelyi önkormányzat átvette a Savaria Szimfonikus Zenekar működtetését - többek között erről is döntött tegnap a közgyűlés. A képviselők a buszmenetrend azon módosítását fogadták el, amely 15 százalékkal csökkenti a menetrendi teljesítményt. Az utasszállítás március 1-től eszerint történik. Megszavazták a számvevőszéki jelentéshez kapcsolódó intézkedési tervet, és zárt ülésen javaslatot tettek a Vasivíz Zrt. igazgatójának személyére.

Az első 2012-es közgyűlés után

A számvevőszéki jelentés olyan javaslatokat fogalmaz meg, amelyek a város pénzügyi stabilitását segítik elő. Ez összhangban áll a költségvetési koncepcióval - kezdte közgyűlés utáni sajtótájékoztatóját Lazáry Viktor. Az alpolgármester szerint fontos üzenetértéke van annak, hogy a Segítés városa programot pártállástól függetlenül minden képviselő támogatja, továbbá sikeresnek és hasznosnak ítélte a tegnapi újraélesztési gyakorlatot. A Volán menetrenddel kapcsolatban azt mondta: a tömegközlekedés soha nem lehet mindenki számára megfelelő. A cél az, hogy legyen ilyen szolgáltatás a városban, pedig ez nem tartozik a kötelező feladatok közé. A módosítás elfogadásával a veszteség elviselhető mértékűre csökkent - tette hozzá. Az alpolgármester úgy fogalmazott: meglepetés volt számára a szimfonikusok átvételéről kialakult vita, de úgy látja, az ellenzék nem az átvétel ellen szólalt fel, inkább a megyei önkormányzat tevékenységét bírálta. Azt is elmondta: a zenészek decemberi bére már a városi önkormányzatot terheli, erre a célra 19 millió forintot fizetnek ki. Leszögezte: a zenekar 50 milliós hiányáról szóló híresztelések alaptalanok. Lazáry Viktor jó döntésnek értékeli, hogy zárt ülésen Kohut Viktort javasolták a Vasivíz Zrt. igazgatói székébe.

Gyebrovszki János elmondta: nem érti, miért kellett a szokásosnál egy héttel korábban összehívni a közgyűlést. Az SZMSZ-től ugyanis csak indokolt esetben lehet eltérni, és szerinte a polgármester érvei nem voltak meggyőzőek. Az MSZP-s képviselő bírálta a számvevőszéki jelentést, mert szerinte logikai ellentétet tartalmaz: miközben az állam nem biztosítja az önkormányzatok finanszírozását, erőn felüli takarékoskodást vár el tőlük. Nem ért egyet a Volán-menetrend módosításával, mert úgy ítéli meg, a megtakarítás nem arányos a veszteséggel. Azokat az utasokat pedig, akik éves bérletet váltottak, a menetrend megnyirbálása hátrányosan érinti - fogalmazott. Szerinte felháborító és cinikus, ahogy a megye zsarolja a várost a szimfonikusok decemberi bérével kapcsolatban.

Horváth Attila nem érti, hogy a városvezetés egyes ágazatokban megszorít, míg máshol indokolatlanul szórja a milliókat. Az MSZP-s képviselő elmondta: február 1-jei időpontot javasoltak a szimfonikusok átvételére, így az olcsóbb lett volna.