Hírek

Az elmúlt napok kellemes időjárása miatt a kullancsok is megjelentek

2012. március 19., 20:01

A vérszívók nemcsak a természetben, hanem parkokban, kiskertekben is megtalálhatóak, ezért akik ezeken a helyeken jártak, azoknak is érdemes magukat átvizsgálniuk. Tavasszal az allergiaszezon is megkezdődik. A mogyorófélék és tiszafafélék már most kiválthatnak allergiás reakciókat, nemsokára pedig a nyárfával is számolniuk kell az arra érzékenyeknek.

Az elmúlt napok kellemes időjárása miatt a kullancsok is megjelentek

Az allergiaszezon  akkor kezdődik, amikor a fák virágba borulnak, és a virágok nyílnak. A megyei Kormányhivatal Népegészségügyi szervének munkatársai pollencsapda segítségével már februárban is találtak allergiás reakciókat kiváltható növényi származékokat.

Dr. Stánitz Éva, megyei tiszti főorvos, Kormányhivatal
"Elsősorban mogyorófélék voltak akkor. Most már ez teljes mértékben szennyezi a levegőt gyakorlatilag. Így a tiszafafélék de hamarosan nyárfával is számolhatunk."

Az allergia enyhébb tünetei többek között a szemviszketés, a tüsszögés és a nátha, a súlyosabbak pedig a hörghurut és az asztmatikus tünetek. A tavasz közeledtével elkezdődik a kullancsszezon is. Nemcsak azoknak kell számolniuk a vérszívók veszélyével, akik a természetbe indulnak kirándulni.

Dr. Schneider Ferenc, osztályvezető főorvos, Infektológiai osztály, Markusovszky Kórház
"Már néhány éve tudjuk azt, hogy nemcsak a vadonban, tehát erdőn mezőn, hanem a városi parkokban és a kiskertekben is megjelentek a kullancsok. Tudni kell azt, hogy egyetlen nőstény kullancs kb. 1000 utódot hoz létre."

A kullancsok több más betegség mellett agyvelőgyulladást és Lyme-kórt is okozhatnak. Ez utóbbit antibiotikummal lehet kezelni, míg a kullanencephalitis ellen oltással lehet védekezni, amit érdemes a tavaszi túrák előtt beadatni. Ezt nem mindenki teszi meg.

"Vékony trikókat veszünk fel, tehát ennyi. Többet szerintem nem lehet kullancs ellen. De oltást azt nem adattunk be senkivel. Reméljük megússzuk."

"-Kullancs elleni vakcinát beadatják-e otthon?
-Férjem a cégnél kapja, én meg be szoktam adatni."

"Próbálunk védekezni minfeféle ilyen krémekkel próbálom a gyerekeket bekenni.
- És a vakcinát beadatja a kullancs ellen?
-Nem."

Ha már megtörtént a baj, a kullancsot többféleképpen lehet eltávolítani, például csipesszel. Ha a feje bennszakad, nem szabad tovább bántani, meg kell várni, amíg magától kiesik. A csípés helyét legalább két hónapig figyelni kell, és ha a pír növekszik, orvoshoz kell fordulni.