Hírek

Az egységes közfoglalkoztatás a cél

2011. szeptember 21., 14:00

Országosan januártól május végéig 60 ezerrel nőtt a közfoglalkoztatottak száma, így az első félév végén már több mint 70 ezren kaptak munkát ily módon. A tervek szerint ez a szám folyamatosan nő. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. például jövőre megduplázza a közfoglalkoztatottjai számát.

Az egységes közfoglalkoztatás a cél

Közfoglalkoztatottak dolgoznak egy erdőfelújításon. A csemeték körül irtják a gazt és a bozótot. Takács Elek 59 éves, szakmája szerint mezőgazdasági gépszerelő, és targoncavezetői jogosítványa is van. Miután megszűnt a tsz, munkanélküli lett, azóta hiába jelentkezik egy-egy állásra. Azt mondja, a fiatalokat keresik csak. Az erdészetnél talált munkát. Másfél éve már közfoglalkoztatottként dolgozik.

Takács Elek
Örülök neki, mert más munkahelyet nem találok. Már nyugdíj felé járok. Már sok helyen próbálkoztam, de nem találtam munkát sehol sem. Kénytelen vagyok itt dolgozni.

Eddig több mint 70 ezer forintot keresett napi 8 órában, a közfoglalkoztatás szabályainak változásával viszont csökken a bére. Szeptembertől ugyanis a szakképesítést nem igénylő munkáért bruttó 57 ezer forint jár.
A Szombathelyi Erdészeti Zrt-nél 1998 óta adnak munkát közcélú munkásoknak. A számuk évről évre nőtt.

Bugán József vezérigazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
2010-ben mintegy 170 önhibáján kívül munkanélkülivé vált embert foglalkoztatunk. Ezt jövőre szeretnénk megduplázni, azaz 350 közcélú munkást foglalkoztatni úgy, hogy az gyakorlatilag egész éves foglalkoztatás lesz.

A vezérigazgató szerint olyan munkát adnak majd a közfoglalkoztatottaknak, amire eddig a cégnek nem volt kapacitása. Példaként említette, hogy korábban csak rönkként értékesítettek tüzifát, a jövőben azt várhatóan feldolgozott állapotban, kályhakészen szállítják.