Hírek

Az aktív időskor a központi témája az idei Egészségnapoknak

2012. június 28., 19:28

A magyar népesség egyre öregszik, és nem mindegy, hogy ezt a hosszabb életet milyen egészségi állapotban élik le az idősek. Fontos, hogy a nyugdíjaskorúak is sokat mozogjanak, egészségesen táplálkozzanak, és így minél tovább megőrizzék fittségüket.

Az aktív időskor a központi témája az idei Egészségnapoknak

Idén új helyszínen, a Kámoni Arborétum látogatóközpontjában tartották a hivatalos megnyitót. Puskás Tivadar polgármester az egészséges életmód fontosságáról beszélt.

"Az egészség szükségeltetik ahhoz, hogy megfelelően, megfelelő minőségben éljünk. Szükséges ahhoz, hogy a társadalomnak hasznos tagjai legyünk."

Sok érdeklődő eljött, hogy kipróbálja a különböző mozgásformákat, és részt vegyen az ingyenes szűrővizsgálatokon. Többségük a hétköznapokon is ügyel arra, hogy megőrizze egészségét.

Héjjas Judit
"Mindenhol kerékpárral közlekedem, a busz törölve, és sok tornára járok. Kedden, szerdán és pénteken is van torna, pénteken a jóga torna."

Eredics Árpádné
"Reggelente kicsit tornázom, napközben kerékpározom, van amikor sétálok. Gyümölcsöt is eszem, egészség szempontjából az is nagyon jó."

Az arborétumban 10 állomáson várták az érdeklődőket. Az egyik helyszínen a kínai eredetű tai chit-t lehetett kipróbálni.

"Ez egy olyan mozgásforma, amit bárki meg tud tanulni, és akik gyerekkoruk óta űzik, sokkal ritkábban betegszenek meg."

A gyerekek a "Kapd el a madár tollát" nevű mozgásformát le is utánozhatták. A csontritkulás elleni- és a gerinctorna mellett a jógát és a különböző masszázsokat is kipróbálhatták a jelentkezők. Ezen az állomáson nyak-, váll- és hátmasszázst lehetett kérni, ami elsősorban az ülőmunkát végzőknek ajánlott.

Pék Ciprián - masszőr, Harmónia Egyesület
"Egész életben, időskorban is ez nagyon fontos területe a testnek, hogy a nyaki területen az energiák jól el tudjanak menni, és ezt fizikai masszázzsal, kondicionálással nagyon jól el lehet érni."

A rendhagyó helyszínválasztással az volt a cél, hogy az érdeklődők jó levegőn, szép természeti környezetben töltsék az idejüket.

Gyarmati Norbert - szervező, Humán Civil Ház
"Kicsit a természethez való visszafordulás is fontos, épp ezért vagyunk az arborétumban, hogy a hagyományos orvoslás mellett a szelíd, alternatív gyógymódok, természetgyógyászat is szerepet kapjon, valamint mozgásos programok zajlanak."

Pénteken több helyszínen folytatódnak a programok. Az időskori szépségápolásról, és a szellemi frissesség megőrzéséről is hallhatnak az érdeklődők. 17 órától Papp Lajos szívsebész tart előadást a Városházán.