Hírek

Az 1945-ös szombathelyi bombatámadásra emlékezik a város

2012. március 02., 17:11

A város 2000 éves történelmének legsúlyosabb pusztítását szenvedte el. Több százan meghaltak, a város rommá vált. A Puskás-iskolában ma rendhagyó történelemórán ismerhették meg az esemény részleteit a diákok. Vasárnap tartják a hagyományos kegyeleti megemlékezést.

Az 1945-ös szombathelyi bombatámadásra emlékezik a város

- részlet a Szombathelyi Tv - Amikor minden odavész c. filmjéből

67 évvel ezelőtt pusztító bombatámatás érte Szombathelyt. Március 4. azóta az emlékezés és a gyász napja a városban. A Puskás Iskola 11-12.-es diákjai, ma rendhagyó történelemóra keretében ismerkedhettek a várost 1944 őszétől ért támadások részleteivel.

Kiss Martin, 12. b.
Végzősök vagyunk, ebben az évben tanulunk a II. világháborúról. Az osztályfőnökünk történelemtanár, próbálja mniél jobban belevonni az órák anyagába a szombathelyi eseményeket is. Tudjuk, hogy a Székesegyházat is lebombázták,és , hogy a vasútra szánták ezt a lácbombázást.

Vitéz Fonyódi László, a Szombathelyi II. Világháborús Hagyományőrző Egyesület elnöke tartotta az előadást. A diákok megtudhatták milyen gépek támadták Magyarországot és bombázták a várost, milyen volt a légvédelem, és mutatott röplapokat, különböző tárgyi emlékeket is a háború időszakából. Mint mondta: sok évvel a háború után egy veterántalálkozón egy osztrák katona idézte fel neki szombathelyi élményeit.

Neki Szombathelyen kegyetlen élménye volt. Kérdezem mi. Március 4-én itt volt Szombathelyen. Itt teljesített szolgálaot. Ugye a német hadsreg kötelékében osztrákok is voltak itt. És mondta, hogy a rengeteg halottal ,sebesülttel egész nap dolgotak. Ngyon megrázó élményben volt része.

1945. március 4-én öt hullámban támadták B-24-es bombázók a várost. Több százan haltak meg.

Bodó Judit, történelemtanár, SZMSZIK
Megemlékezésünk egyrészt kegyeleti 1945. március 4-re. Márészt úgy gondolom, hogy a II. világháborút tanuló diákjaink jobban megértik az eseményeket, ha a szombathelyi dolgokban is eltudnak igazodni.

A városi kegyeleti megemlékezés vasárnap este fél 7-kor a Szent Erzsébet templomnál kezdődik, majd a Berzsenyi téren folytatódik.