Hírek

Az 1848-as forradalom és szabaságharc 164. évfordulója Szombathelyen

2012. március 19., 17:29

Az ünnepségsorozat a vasi megyeszékhelyen több helyszínen adott tartalmas programot a családoknak. A ragyogó napsütésben több százan látogattak el a rendezvényekre.

Az 1848-as forradalom és szabaságharc 164. évfordulója Szombathelyen

A Történelmi Témaparknál indult a március 15-i megemlékezés.

Sokan voltak kíváncsiak a huszárok felvonulására, és követték őket végig a belvárosban. A korhű jelmezbe öltözött lovasok a Fő téren egy rövid bemutatót is tartottak.

A Március 15. téren  az országzászló felvonásával kezdődött az ünnepség.

A Simon István utcai általános iskola és Teleki szakképző diákjai "Petőfi naplójából" címmel idézték fel az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeit.

Az ünneplő tömeg a városi fúvószenekar kíséretével vonult át az MMIK-hoz.

A megemlékezésen közreműködött a Boglya együttes, a városháza vermondó stúdiója, az Ungaresca Táncegyüttes, a MUTE és Szabó Tibor színész is.

Ünnepi beszédében Ágh Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta: kitűzött céljait mindenki csak bátorsággal, tenni akarással érheti el, csakúgy, mint a márciusi ifjak.

Ágh Péter országgyűlési képviselő
"Bátor emberek nélkül a történelem csupán egy helyben topogna. A magyar nemzet életében sem lett volna az államalapítás, nem harcoltunk volna tatárral, törökkel, és nem álltunk volna ki a szabadságunkért 1848-ban és 1956-ban."

A hagyományokhoz híven ezen az alkalmon iktatták be a város diáktisztségviselőit is. A polgármester már harmadszor Kurucz Hellának adta át  a város jelképes kulcsát.

A programsorozat végén az ünneplők megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát.