Hírek

Autó csúszott a Csónakázó-tóba

2010. október 18., 14:22
Két sérültet és egy személyautót húztak ki a hétvégén a Csónakázó tóból a mentők és a tűzoltók búvárok segítségével. A szimulált balesettel azt gyakorolták, miként lehet ilyen helyzetben minél gyorsabban és hatékonyabban segíteni a bajbajutottakon.
Autó csúszott a Csónakázó-tóba

Szombat reggel 9 óra. A forgatókönyv szerint egy autó csúszott a Csónakázó tóba. Ketten ültek benne. A búvárok felderítik a terepet a mindössze 10 fokos vízben. A mentők egy speciális gerincágyon emelik ki a sérültet a vízből. Kitisztítják a légutakat és stabilizálják az állapotát. Mindent úgy tesznek, mintha valóban baleseti sérülteket látnának el.

Márovics Pál - vezető mentőtiszt, Szombathelyi Mentőállomás
"Igyekszünk hasonló szituációkat gyakorolni az ilyen közös rendezvényeken, mint amit az élet produkál. Nap mint nap együtt dolgozunk a helyszíneken a tűzoltókkal. Fontos, hogy egymás technikájával tisztában legyünk."

A tűzoltók egy úszó stéget készítenek elő a bevetésre, és a magasból mentő autó is szerepet kap a gyakorlatban. A járműmonstrum negatív tartományban is képes dolgozni. Azaz nemcsak felfelé, hanem a gépjármű szintje alá is ki tudja nyújtani kosarát.

Göncz Szabolcs - tűzoltási és műszaki mentési osztályvezető, Szombathely Város Tűzoltósága
"Elméletben gondoltuk át a megoldási lehetőségeket. Ennek volt most a gyakorlati próbálja, működik-e a valóságban."

A sérültek kimentése után a gépkocsit is kihúzták a tóból. 400 literes emelőpárnákkal hozták a felszínre. Innen a búvárok segítségével emelték ki az autót a vízből.

Krizmanics Ferenc - tűzoltóparancsnok, Szombathely Város Tűzoltósága
"A tűzoltói részben nem volt nehézség, hacsak nem az, hogy a mentőstégen két tűzoltó tevékenykedett teljes felszerelésben. A búvároknak okozott nehézséget a látási távolság hiánya. Kezdetben 10-15 cm-t láttak, a végén már semmit. Csak úgy tapogattak ki mindent."

A vízből mentési gyakorlaton a szervezők szerint ember és technika egyaránt jól teljesített. A látványos bemutatón nézőként osztrák és a környező városok tűzoltói részt vettek.