Hírek

Ausztriai munkavállalás májustól

2011. március 17., 16:57
Komoly problémát jelenthet a hazai, főleg a határmenti cégek számára, hogy május 1-től Ausztriában és Németországban is megnyílik a munkaerőpiac, és a magyar munkavállalók korlátozások nélkül dolgozhatnak külföldön - mondta Híradónknak a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Kovács Vince szerint ugyanakkor például Ausztriában is csak jól képzett, mobilis szakembereket fognak alkalmazni, illetve idényjelleggel több munkást.
Ausztriai munkavállalás májustól

A Németországban és Ausztriában munkalehetőséget kereső magyarok számos külföldi és hazai internetes oldalon keresgélhetnek állásokat. A munkavállaláshoz most még kell engedély, de május 1-től erre már nem lesz szükség.  Egyéni munkavállalók május elseje után előzetes engedély és bejelentési kötelezettség nélkül vállalhatnak munkát osztrák és német cégeknél. Egy nemrég készült felmérés szerint osztrák cégek elsősorban az ipari, a kereskedelmi szektorban,  bizonyos irodai vagy technikai területeken számítanak a magyarokra, valamint az építőiparban. Szakemberek szerint félő, hogy a jó szakemberek távoznak, és mivel itthon nincs elég jól képzett munkaerő, romlik majd a magyar gazdaság versenyképessége.

 

Kovács Vince, elnök - Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
"Erre fel kell, fel kellett volna készülni, mert meglepetések is érhetik a magyar gazdaságot. Amennyiben egy jól működő cégnél néhány kulcsfontosságú beosztásból elmennek a dolgozók, ez jelenthet problémát, legalábbis átmeneti problémát."