Hírek

Augusztus elseje az anyatej világnapja

2011. július 29., 16:12

1993 óta ünneplik a kisbabájukat szoptató édesanyákat. A ma emléklappal és egy szál rózsával köszöntötték őket a Gyermekek Házában megrendezett, immár 18 éves múltra visszatekintő programon. A kicsik közben játszóházban, kézműves sarokban tölthették az időt.

Augusztus elseje az anyatej világnapja

Augusztus első napja az anyatej világnapja, a hónap első hete pedig a szoptatás világhete. Ilyenkor az anyatejes táplálás fontosságára hívják fel a figyelmet a különböző rendezvények.

"Ma a hosszan és jól szoptató édesanyákat ünnepeljük."

1993-ban a babáknak csak 23 százaléka kapott négy hónapos koráig anyatejet a szombathelyi statisztikák szerint. 2010-ben ez az arány már 60 százalék volt, és minden harmadik kisgyereket egy éves koráig szoptatta az édesanyja.

Horváth Rolandné
"Azt mondják egészségesebb lesz és ellenállóbb a szervezete. Biztos van benne valami, mert nem nagyon voltak betegek amíg tudtam őket szoptatni."

Tamás-Horváth Beatrix
"A kisfiamnál 5 hónapig sikerült, és egy elhatározás volt, hogy a második gyereknél remélhetőleg tovább sikerül. Az immunerősítés a legfőbb szempont, és a kötődés egymáshoz."

A védőnők szerint egy lassú, de folyamatos szemléletváltás történik, az anyák felismerték, hogy az anyatej a legjobb táplálék a kisbabájuk számára. Egyetlen cseppjében több mint 4000 élő sejt van.

Milisitsné Tátrai Beatrix - szervező, védőnő, Deák F. utcai rendelő
"Azért a legjobb táplálék a gyerekek számára, mert testazonos fehérjéket tartalmaz, olyanokat, amelyek csak a mi szervezetünkre jellemző. Nincsenek allergiás reakciók, amik a későbbiekben az életünket megkeserítenék."

Szinte szűkösnek bizonyult a Gyermekek Háza emeleti rendezvényterme, olyan sokan jöttek el a mai programra. Mondókázás, játszóház, kézműveskedés, arcfestés várta a kicsiket egész délelőtt.