MNB
MNB - 2

Hírek

Átadták a Kámoni Arborétum Ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpontját

2011. október 25., 22:43

A mintegy 200 millió forintból megvalósult létesítményben kiállítások, interaktív ismeretterjesztő foglalkozások, konferenciák szervezésére nyílik lehetőség. Az épület decemberben fogadhatja az első vendégeket.

Átadták a Kámoni Arborétum Ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpontját

Az arborétum látogatóközpontja egy több részből álló program részeként valósult meg, melynek célja egy 5,5 km hosszú tanösvény-hálózat kialakítása a Gyöngyös patak mentén. A 800 m2-es épületben konferenciaterem, vendégszobák, oktatótermek, irodák kaptak helyet, és itt fogadják majd a kertbe érkező vendégeket. A megnyitón elhangzott: az unió által is támogatott beruházás új fejezetet nyit a 150 éves Kámoni Arborétum történetében.

V. Németh Zsolt - vidékfejlesztési államtitár
"Alkalmas ez a hely, hogy kérdéseket tegyünk fel a természettel, a környezettel kapcsolatban, és azokat megválaszoljuk."

A látogatóközpont a 21. századi infrastruktúrát társítva a természettel, mindenki számára elérhetővé kívánja tenni az ökoturizmust.

Marton Zsolt - alpolgármester, önkormányzati képviselő
"Részben a környezettudatos gondolkodás, részben az ökoturizmussal kapcsolatos beruházás valósult meg, ami az arborétum egy jó irányú megközelítését teszi lehetővé, és a szolgáltatások igénybevételének lehetőségét biztosítja."

Az itteni rendezvények: táborok, konferenciák, kiállítások, természetismereti foglalkozások minden korosztály számára szólnak majd a gyerekektől a felnőttekig. Az első látogatókat decemberben fogadják.

Dr. Borovics Attila - főigazgató, Erdészeti Tudományos Intézet
"Vennünk kell a fáradságot, hogy megtanítsuk, elmagyarázzuk miért vannak kutatások, mire jó az erdő, miért kell óvnunk, miért kell védenünk."

A program részeként megújult az arborétum is. Megritkították az elburjánzott növényállományt, új fákat, cserjéket ültettek, rendbehozták az ösvényeket, padokat és információs táblákat helyeztek ki.