MNB - 2
MNB

Hírek

Árvízvédelmi gyakorlat a Gyöngyösön

2011. május 10., 19:05

A lukácsházi tározó megépítése ellenére még mindig okozhat gondot Szombathelyen a víz: sok az elöntésveszélyes terület az Aranypatak mentén és az elhanyagolt vízelvezetők miatt egy nagyobb esőzés is eláraszthatja a kerteket.

Árvízvédelmi gyakorlat a Gyöngyösön

Elméleti felkészítéssel indult a nap a gyakorlaton résztvevő szervezetek tagjai számára. Az előadók az árvízi veszélyhelyzetről beszéltek, és a próba menetét ismertették. Majd a csapat elindult, hogy élőben is végrehajtsa a hallottakat. Mentők, tűzoltók, rendőrök, katasztrófavédők, a környező települések polgármesterei és polgárőrök vettek részt a gyakorlaton, melyre egymillió forintot nyertek a Belügyminisztérium pályázatán. A városban nemrég készült veszélyeztetettségi felmérés indokolta a próba megrendezését.

Boór Sándor - védelmi referens
"Továbbra is az jött ki, hogy a víz okozhatja a legnagyobb problémát. Szombathelyt és egy-két környékbeli települést a lukácsházi tározó egy bizonyos oldalról véd, de van nekünk egy Aranypatakunk, és lehet itt is özönvízszerű esőzés, ami okozhat problémát."

A gyakorlat része volt az a mentési bemutató, mely során két sérültet mentettek ki egy patakmederbe sodródott autóból. A folyamatot Puskás Tivadar polgármester a helyszínen kísérte végig.

Az autóra rádőlt egy fa, amit a tűzoltók távolítottak el. A patakmederben növekvő fák ezért is balesetveszélyesek, ha ugyanis kidőlnek, torlaszokat képezhetnek a folyón. A gyakorlat részeként ezeket is eltávolították.

Tóth Zoltán - pv. százados, kirendeltségvezető
"Itt ezen a Gyöngyös szakaszon próbáljuk meg kitisztítani a medret a veszélyes fáktól, és a Szabadnép utcánál belvízelvezető árkot teszünk rendbe, de ez a városban több ponton is probléma van, nehezen folyik el a csapadékvíz, ezen a részen most meg tudjuk oldani."

A tűzoltók feszítővágóval szabadították ki a sérülteket, akiket a mentők elláttak. A résztvevők szerint a gyakorlat erősíti az együttműködésüket, így összeszokott munkával tudnak elhárítani egy esetleges veszélyhelyzetet