Hírek

Árvízkárok elhárítása,kimenekítés is feladat volt a Vasi Védelem 2023 elnevezésű gyakorlaton

2023. október 02., 11:31

Árvízkárok elhárítása, védmű magasítás, homokzsákolás, kimenekítés is feladat volt a Vasi Védelem 2023 elnevezésű gyakorlaton, amit szombaton tartottak 5 településen, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság szervezésében. Több mint 400 főt mozgatott meg a szimuláció, részt vettek benne önkéntes tűzoltók, települési és járási mentőcsoportok, polgárőrök is.

Árvízkárok elhárítása,kimenekítés is feladat volt a Vasi Védelem 2023 elnevezésű gyakorlaton

A területvédelmi zászlóalj katonái ellenőrző pontot állítottak fel Sorkifalud határában. A védelmi központot az általános iskolában rendezték be a szombati gyakorlat idejére.

"Belterületi elöntések okán a lakóházak homokzsákos bevédését ki kell építeni."

Innen vonultak az egységek a kárhelyszínekre, hogy teljesítsék a feladatokat. Honvédek töltötték a zsákokat, amiket a töltéshez szállítottak.

A töltést lefóliázták, és magasították. Közel 50-en dolgoztak összehangoltan, csatárláncban pakolták a zsákokat.

Szabolcsi Gábor - vezető, Borostyánkő Járási Mentőcsoport

"Árvízi védekezés gyakorlása, töltésfóliázás, átázott töltés védelme, majd egy töltés megtámasztás, ellennyomó, buzgár feltörésnél egy kör alakú medence építése, és egy áteresztő zsilip megtámasztása, lesúlyozása, hogy a víz ne tudjon átmenni lakott terület felé."

A közeli árkot közben megtisztították a növényzettől, hogy gond nélkül levonulhasson a csapadékvíz. A szivattyút is beüzemelték.

Augusztus elején, a Rába áradásakor élesben is bevetették a metőcsoportokat. A hivatásosok mellett 300 önkéntes dolgozott a védekezésben. A mostani komplex gyakorlaton hasonló szituációt modelleztek.

Bognár Balázs - igazgató, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

"Felkészüljünk a rendkívüli viharkárokra, árvizekre, vízkárok kezelésére, erre vonatkozik a minősítés, ezt fogjuk gyakorolni. De törekedtünk arra, hogy az elmúlt időszaki fejlesztéseket, pl. UAV technika alkalmazása, hogyan tudunk egy drónos felderítést a műveleti központba behozni, kimenekítés, ezeket legyakoroljuk."

A komplex gyakorlat az Őrség-Goricko-Raab mentőszervezet, az Írottkő és a Borostyánkő Mentőcsoport újraminősítését is szolgálta, hiszen időről időre tesztelni kell a felkészültségüket.

"RKSZ 7-es, RKSZ-7-es hív RKSZ 6-ost, rádió próba, vétel."

A Magyar Rádióamatőr Szövetség készenléti szolgálatának hét tagja segítette a kommunikációt. Kézi rádión jöttek-mentek az információk, egy erre a célra fejlesztett átjátszón keresztül, antenna segítségével. A védelmi központban futottak össze a szálak. Baj esetén országosan több mint 100 rádióamatőr képes segítséget nyújtani a bajban.

"Kérem, hogy a kárhelyszínen rendelkezésre álló erők igénybevételével a beavatkozást kezdjék meg. RKSZ 6-os, nyugtáztam."

Hegyi Loránd - koordinátor, Magyar Rádióamatőr Szövetség Rádióamatőr Készenléti Szolgálata

"A készenléti szolgálatnak a felkészülése arról szól, hogy mindenféle kiépített infrastruktúrától mentesen, internet, áram nélkül tudunk állomást üzemeltetni, nem csak ilyen kis területen, akár országos lefedésben, sőt, ha szükséges, műholdon keresztül is."

A mintegy 400 főt megmozgató gyakorlatot sikeresnek minősítették.