Hírek

Új vonalak az Arénában

2010. július 22., 16:20
Fél méterrel hátrébb kerül a hárompontos vonal, és a palák alatti trapéz téglalap alakúra változik - ez a két legfontosabb szabályváltozás az ősszel induló kosárlabda bajnokságban. A FIBA az Egyesült Államok profi bajnokságában, az NBA-ban alkalmazott szabályokhoz közelít a változtatásokkal. Emiatt minden csarnokban, ahol hivatalos mérkőzést játszanak, újra kell festeni a pályát. Az új szabályok szerinti pályafelfestést ma vette át a kivitelezőtől az Aréna Savaria üzemeltetője és a tulajdonos.
Új vonalak az Arénában

Október 9-én a Kaposvár ellen kezdi meg az új szezont a FALCO-SZOVA KC Szombathely. Az lesz az első hivatalos tétmérkőzés, amikor a szombathelyiek már nem a régi FIBA szabályok szerint lépnek parkettára. A változást a nemzetközi szövetség kezdeményezte.

Nagy Csaba - kereskedelmi igazgató, Pannonsport Kft.
"Egységessé szeretnék tenni a szabályrendszert, hogy ne legyen külön amerikai és európai kosárlabdázás, ezért kellett 50 centiméterrel kijjebb vinni a 3 pontos vonalat, illetve ezért lett a büntetőterület téglalap alakú."  

Változás még, hogy a palánk alatti félkörön belül nem fújnak majd támadó-faultot a bírók, ezért kellett ezt a jelölést is felfesteni - mondja a kivitelezést elnyerő cég kereskedelmi vezetője. Az üzemeltető és a tulajdonos közösen rendelte meg a munkát. Mérkőzést csak a pálya jóváhagyása után rendezhetnek majd az Arénában az új vonalakkal.

Loksa László - sportcsarnok vezető, Unihall Kft
"Az üzemeltető szempontjából a pályákat ugyanúgy hitelesíteni kell, mint eddig, ez augusztus 30-ig meg fog történni."

Az Arénában augusztus 25-én az Ukránok elleni EB selejtezőn még a régi felfestés szerint játszanak majd a csapatok, addig az új vonalakat letakarják, ám ezt követően már csak ezek lesznek láthatóak. A felkészülést augusztus 4-én kezdő Falco játékosok addig a „kiscsarnokban" gyakorolhatnak, amit ugyancsak átfestettek az új szabályok szerint.

A játékosok szerint kissé más technikát igényel, hogy az új felfestéstől dobják majd a 3 pontosokat. Várhatóan a bajnoki rajt elején ezért romlani fognak a dobószázalékok.