Hírek

Aratás előtt

2011. június 22., 14:29
Közepes termést várnak az aratás előtt a vasi gazdák. Az Alföldön már megkezdődött a betakarítás, a megyében viszont legkorábban a jövő héten kezdődhet a munka. Szakemberek szerint a az őszi búza és a tavaszi árpa minőségével egyelőre nincs gond
Aratás előtt

Nemcsak a gólyák köröznek a gabonatáblák felett, már a vetések gazdái is készülnek az aratásra. Gencsapáti határában érik ez az őszi búza, mintegy 30 hektáron. A kalászok megfelelően fejlődnek, mondja Bolfán László, ami nagyban köszönhető a kedvező tavaszi időjárásnak, és a gombabetegségek elleni sikeres védekezésnek. A szakember szerint náluk közepes gabonatermést várható, 4.5 -5 tonna körüli hektáronkénti hozammal. A minőséggel egyelőre úgy tűnik, nem lesz gond. A takarmánybúza tonnájáért a tőzsdén, augusztusi jegyzéssel, jelenleg 50 ezer forintot kínálnak, az étkezési búza tonnájáért 55-65 ezer forintot, a repcéért 120-125 ezer forintot. Az árak 15%-kal magasabbak mint tavaly.


Bolfán László - ügyvezető, Savaria-Agrár Kft.
Ezek már olyan árak, amelyek a termelésből pozitív eredményesség keletkezik belőle, hiszen volt olyan év sajnos, amikor mélyen alatta voltak a költségráfordításoknak.
 
A megyében nagyobb terülten vetettek repcét, őszi búzát, tavaszi árpát mint korábban. Ám az őszi-téli időjárás miatt mintegy 6 ezer hektárt ki kellett szántani. Több helyen látni emiatt például a repcetáblákban foltokban gyomokat. A szakemberek szerint a megyében hétvégén, jövő héten kezdődhet meg legkorábban az aratás. Repcéből 2 tonna, búzából 4 tonna körüli, átlagos termésre számítanak hektáronként.