Hírek

Áramot is termel mostantól az ikervári duzzasztómű

2011. december 01., 16:02

Eddig erre nem volt lehetőség, ám egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően annyi villamos energiát állítanak elő egy óra alatt, amennyi egy átlagos háztartás havi fogyasztása. A régi, kézi működtetésű zsilipek helyére korszerű billentőtáblákat szereltek. Hallépcső is épül a duzzasztómű mellett.

Áramot is termel mostantól az ikervári duzzasztómű

A Szombathely környékére látogató turisták körében a Rába ikervári szakasza mindig is népszerű célpont volt. Az erőmű mellett a duzzasztóműhöz is sokan kirándultak. A víz eddig hasznosítás nélkül folyt tovább a duzzasztótól. Ezen változtattak az uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően. Egy turbinán halad keresztül ezentúl a víz, amelynek köszönhetően óránként, átlagosan 160 kw villamos áramot termelnek. Ez egy átlagos háztartás egyhavi fogyasztása.

Ludwig Braml-Gmach, ügyvezető - Szombathelyi Vízerőmű Kft.
A célunk az volt, hogy úgy építsük meg az erőművet, hogy a Rábán, amit szívesen használnak a vízisportok kedvelői, továbbra is biztosítsuk az átjárhatóságot. A megtermelt áramot értékesítjük. Hosszútávú, 7.5 éves együttműködésünk van a MAVIR-ral, amely fix áron történő átvételt biztosít.

Változás az is, hogy amíg korában kézzel működtethető zsilip kapukkal szabályozták a víz mozgását, addig most, ezek helyére hidraulikus működtetésű billenő táblák kerültek. Szakemberek szerint ez például télen jelenthet könnyebbséget, mivel nem kell kézzel törni a jeget. De megkönnyíti az árvízi védekezést is, mert nem gyülemlik fel uszadék. A korszerűsítéshez elbontották az itt lévő régi hidat is. A mai átadón elhangzott: az eddigieknél sokkal jobban ki kellene használni a Rába alternatív energiatermelési lehetőségét. Uniós előirányzat ugyanis, hogy az energiafelhasználás 15-20%-át megújuló energiaforrásokból kell biztosítani.

Kovács Ferenc, elnök - Vas Megyei Közgyűlés
Nekünk szerencsénk van, hogy itt van egy sebes sodrású folyónk a Rába, amelynek a ... Ikervártól Győrig 400 méter. Ez indokolhatja azt is, hogy hosszútávon gondolkodni kell, hogy esetleg hol lehet még erőműveket felépíteni rajta.

A duzzasztómű mellett hallépcső is épül. Ez a tervek szerint jövőre készül el.