Hírek

ÁNTSZ: Nincs influenzajárvány Vas megyében

2013. január 08., 15:55

A vírusfertőzés kritikus időszaka, a január vége és a  február, a legveszélyeztetettebbek a kisgyerekek és az idősek. Az orvosok megelőzésként a védőoltást javasolják.

ÁNTSZ: Nincs influenzajárvány Vas megyében

A 3 és fél éves Kiss Boglárkát vizsgálja a háziorvos.

Az influenza a gyermekek és az idősek körében a legveszélyesebb, bár a jelenlegi adatok szerint most Vas megyében nem beszélhetünk járványról. Az influenzafigyelő szolgálat október elejétől működik, 62 ezer ember adatait rögzítik a háziorvosok, akik az ÁNTSZ-be küldik az eredményeket.

Dr. Stánitz Éva-megyei tisztifőorvos
"Jelen pilanatban, vagyis az 52. hétre vonatkozóan egy 40 százezrelékes gyakoriságot jelent, de azt szoktuk mondani, hogy 200-250 százezrelék a gyakoriság, amikor már szemmel láthatóan nagyon sokan betegek."

Magyarországon a kritikus időszakot a január vége és a február jelenti az előző évek tapasztalatai szerint. A megbetegedések jelentős részét a gyermekeknél diagnosztizálják,sokszor a felülfertőzés is náluk alakul ki. Az influenzavírus cseppfertőződéssel terjed.

Dr.Simon József-gyermekorvos
" Védőoltás már 6 hónapos kortól rendelkezésre áll. Mindenképpen javasoljuk beoltatni azokat, akik közösségbe járnak vagy közösségben gyerekekkel érintkeznek. A védőoltásnak a védőhatása általában 5-6 hét alatt alakul ki, tehát érdemes időben beadatni a védőoltást. Még most sem késő."

Az influenzát komolyan kell venni- hangsúlyozzák az orvosok- az első tünetek megjelenésekor érdemes vizsgálatra menni, így a gyógyulási idő is lerövidíthető.