MNB
MNB - 2

Hírek

Állati hőség

2013. július 26., 13:03

Nemcsak az embereknek az állatoknak is melegük van. A nagyobb állattartó telepeken külön odafigyelnek az állatok étrendjére, ivóvizére, az ólak, istállók hűtésére. A hőség komoly gazdasági veszteségeket is okozhat. Szélsőséges esetben akár el is pusztulhatnak az állatok. 

Állati hőség

Még a szabadban vannak az ellésre váró tehenek ezen a szövetkezeti telepen. A karámban építettek számukra fedett beállót is, ahová be tudnak húzódni a forró órákban. Ha a hőmérséklet eléri a 30 fokot, az állatok behajtják az istállókba, így védik őket.  Ezek az épületek jól szellőznek, sőt van, amelyikben ventillátorokat is működtetnek. A nagy melegben máshogy etetik az állatokat: több vizet és lédúsabb takarmányt kapnak a szarvasmarhák. Ha erre nem figyelne a gazda, nemcsak a tejhozam eshet vissza, hanem az állatok is elpusztulhatnának a hőségben. 

Márkus Zoltán - elnök, Gazdaszövetkezet, Sárvár
“Itatók, önitatók állnak az istállókban rendelkezésre, kint pedig vályús itatót. Így megtudjuk akadályozni  a tejcsökkenést. Vagyis eddig megtudtuk. A várható hétfői hullám jelentős tejcsökkenéssel fog járni.”  

Ezeknek a tyúkoknak nem kell a hőingadozással megküzdeniük. Klimatizált ólban élnek. Bár kinn forróság van, benn a hőmérséklet nem több 15-18 foknál. 

“Az istálló oldalán elhelyezett vízpaneleken keresztül szívja be a ventillátor alagútszellőzési módszerrel a külső levegőt. Egyúttal szívja a lehűtött jó levegőt.” 

A baromfifélék hőszabályozó rendszere különbözik az emberétől. Nincsen verejtékmirigyük,  tollazatuk pedig jól hőszigetel. A páradús, hűvös levegőnek is köszönhetően a tyúkok jól esznek, így nem esik vissza sem a tojástermelés, nincs tömeges elhullás és a tojás minőségével sincsenek gondok. 
A nyári időszakban ugyanakkor extra tápanyagot is kapnak a tyúkok.

Erőss Jenő - ügyvezető igazgató, Rábamenti Agrár Kft.
“Vitaminozást szoktunk havonta csinálni. Ha akkora a hőmérséklet , hogy a klíma is nehezen bírja, akkor szoktunk almaecetes kúrát csinálni, ami 3-5 napon keresztül tart, és így üdítőbb jellegű a vízfogyasztás.”

Ez fertőtlenít is és jobb étvágyat ad az állatoknak. Nagyobb telepeken - pl. szarvasmarháknál, sertéseknél - hőségben vízpermetező berendezéseket is működtetnek, hogy ezzel is hűtsék a levegőt.