MNB
MNB - 2

Hírek

Állami intézkedéscsomag a fagykárok enyhítésére

2011. július 27., 15:31

Egy 3 pillérből álló intézkedéscsomaggal enyhíti a kormány a májusban fagykárt szenvedett gazdák bevételkiesését. A kormányhatározat már megjelent a Magyar Közlönyben, a pénzügyi segítségre azonban még a részletek kidolgozásáig várniuk kell a gazdáknak. Vas megyében a Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságához 37 termelő jelentette be kárigényét a késő tavaszi fagyok miatt.

Állami intézkedéscsomag a fagykárok enyhítésére
Az ültetvényemből 37 hektárt közel 100 %-os fagykár ért.

Unger György Pornóapáti határában 75 hektár gyümölcsösön gazdálkodik. Azt mondja, a májusi fagy ellen próbáltak védekezni, permetezték a fákat, és tüzet raktak a sorok között, de hiába.

A teljes idared termésem elfagyott.

Pedig idén kiváló termés mutatkozott. Tömve voltak a fák, de az apró almák zöme a fagy után lepotyogott.

Amelyik túlélte, annak is ilyen a magháza, étkezési célra nem adható el.

Ezen a másik ültetvényen is jól látszik a fagy nyoma. A termelő azt mondja, egyelőre nem tudja, mennyi forintban a kára, azt viszont igen, hogy ha nem fagy, hektáronként 60 tonna is lehetett volna a termés.

Unger György termelő
Ez csak léalma lesz. Ha itt egy 8 fős brigáddal végigmegyek, és összeszedem, ha a munkabért kifizetem - nem tudom még, mennyi lesz a léalma ára - , de nem sok marad belőle.

37 vasi termelő adta be a Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságához a kárigényét májusban. Közel 200 hektáron fagyott el a termés, többségében az almát és a diót károsította a hideg. Országosan 30 ezer hektáron pusztított a fagy, ezért döntött a kormány a termelők támogatásáról. 13 milliárd forint áll rendelkezésre a károk enyhítésére. Az intézkedéscsomag 3 pillérből áll.

Lukács Zoltán főfelügyelő, VMK Földművelésügyi Igazgatóság
alapot hoztak létre, amiben a 70 %-ot meghaladó kárt szenvedett ültetvényeket támogatják. A másik egy banki hitelkonstrukció, amelyhez kamat- és költségmentesen juthatnak hozzá a gazdák.

Valamint a Nemzeti Kárenyhítési alapból is kaphatnak a gazdák. A támogatás azonban egyik esetben sem haladhatja meg a kárérték 80 %-át. A kárenyhítésről szóló kormányhatározat már elkészült, a részletekről jogszabály dönt majd.