Hírek

Albérlet vagy kollégium?

2010. július 29., 16:26
Hamarosan megkezdődik az albérletkeresés időszaka a leendő főiskolai, egyetemi hallgatók számára. A felsőbb évesek már tudják, felvették-e őket a kollégiumba, az elsősök kérelméről augusztus közepén döntenek majd. Az igazi roham nyár végén várható, egyelőre kevesen érdeklődnek az ingatlan irodákban.
Albérlet vagy kollégium?


Ebben az ingatlanirodában közel 100 ajánlat közül lehet választani,  egyelőre azonban kevés fiatal keres albérletet. Általában nyár végén jönnek többen. Idén olcsóbban lehet albérlethez jutni, mint tavaly - mondja az ingatlanközvetítő.

A főbérlős lakásokat, kiadó szobákat az egyetemisták teljesen elutasítják. Több szobás, kis rezsijű, önálló albérletet keresnek.

Simon László - ingatlanközvetítő
"Természetesen az olcsót, a főiskolához közelit, és a jó minőségűt."

A Savaria Egyetemi Központ három épületben 630 kollégiumi férőhellyel rendelkezik jelenleg. Ennek egyharmadát biztosítják az elsőévesek számára. Az ő jelentkezésüket augusztus közepén bírálják el.

Tóth Péter - kollégium igazgató, NymE-SEK
"A felsőbb éveseknél a szociális helyzet és a tanulmányi eredmény együtt számít, elsősöknél inkább a szociális helyzet, csak részben vesszük figyelembe a felvételi eredményeket."

A kollégiumi díjak emelését kormányrendelet tiltja, így az árak nem változtak. Az alapellátás havonta 9320-ba kerül, a komfortosabb, külön fürdővel, internettel, tévével felszerelt szobák ára 15 ezer forint.

Folyamatosan zajlanak a kollégiumokban a nyári karbantartási munkák. A héten elkezdődik a Magyar utcai kollégium felújítása, festenek, ablakpárkányokat cserélnek. A korszerűsítés közel 10 millió forintba kerül, és tanévkezdésre befejezik.