MNB
MNB - 2

Hírek

Agyhártyagyulladásos megbetegedések

2011. március 24., 10:43
Több gennyes agyhártyagyulladásos megbetegedés is történt az elmúlt fél évben Körmend környékén, ami szokatlan, de a szakemberek szerint nincs járvány.
Agyhártyagyulladásos megbetegedések

Jelenleg egy 16 éves lány fekszik a Markusovszky Kórház gyermekintenzív részlegén a gyulladás tüneteivel, állapota javul. Ő a körmendi Rázsó Imre Szakközépiskola tanulója, az ÁNTSZ az iskola összes diákját beoltja meningococcus ellen. 


 A 16 éves egyházasrádóci lány szombaton került kórházba gennyes agyhártyagyulladás tüneteivel. A betegség magas lázzal, fejfájással, tudatzavarral jár, okozója a meningococcus baktérium. Ez az egészséges szervezetben is megtalálható, immungyengeség esetén azonban tüneteket okozhat, és a betegség akár halálos kimenetelű is lehet. Cseppfertőzéssel terjed. Létezik ellene védőoltás, de nem kötelező beadani, csak ajánlott. A főorvos azt mondja, a lány általános állapota jó, nincs életveszélyben. Antibiotikumos kezelést kap, várhatóan két hét múlva engedik haza. Az elmúlt fél évben Körmenden 5 fertőző agyhártyagyulladásos eset fordult elő.

Prof. dr. Oroszlán György - osztályvezető főorvos, Markusovszky Kórház
"Járvány jelenleg nincs, hiszen meglehetősen hosszú idő alatt alakult ki ez az 5 betegség, de mindenképp figyelmet érdemel az, hogy a korábbi évekhez képest jóval több jelenleg az ilyen megbetegedések száma."


A betegek mindannyian 15-17 éves kamaszok, közülük négyen a Rázsó Imre Szakközépiskolában tanulnak. A további esetek megelőzése érdekében az ÁNTSZ csütörtökön és pénteken az intézmény 677 diákját ingyenesen beoltja a meningococcus baktérium elleni vakcinával.