MNB - 2
MNB

Hírek

Agrárfórumot tartottak Vépen

2011. december 02., 16:26

Az agrárpolitika 2013 után várható változásairól szólt az az előadást és konzultáció, amit a Vas Megyei Agrárkamara rendezett Vépen a Mezőgazdasági Szakképző Intézetben.

Agrárfórumot tartottak Vépen

Az előadó Dr. Popp József, az Agrárgazdasági Kutató és Infrormatikai Intéztet főigazgató helyettese volt, aki nemcsak a reformtervezetről hanem a globális kihívásokról is beszélt a hallgatóknak.  A refromtervezettel kapcsolatban a szakember azt mondta, hogy Magyarországon az hektáronkénti támogatás nem változik 2013 után.

Nemcsak gazdálkodók, hanem a hitelező pénzintézetek képviselői és a hatósági munkát végző hivatalok munkatársai is részt vettek a mai agrár fórumon. A téma az Európai Uniós közös agrárpolitikájának 2013 után várható változásai voltak.

Imre János titkár, Vas Megyei Agrárkamara
"Az Európai Unióban 7 éves típusokra hoznak általában szabályokat és ahhoz igazodva lehet meghatározni egy-egy ország egy-egy tagállam agrártámogatásait hét évre és ez az időszak 2014-től 2020-ig fog tartani. Tehát ennek az előkészületei most zajlanak."

Az előadó Popp József a 2014 és 2020  közötti agrárpolitikai reformtervezet bemutatása előtt a globális kihívásokról beszélt a hallgatóságnak.

"A globális kihívások tekintetében a legnagyobb kihívás a világnépesség létszámának növekedése, a vízigény növekedése és az energiaigény növekedése. Ennek egyszerre kell megfelelnünk."

A szakember leszögezte: a reformtervezet szerint Magyarországon a hektáronkénti támogatás gyakorlatilag nem fog változni.

Dr. Popp József, az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet főigazgató helyettese
"Az egyetlen különbség, hogy a közvetlen támogatáson belül lesz egy zöld komponens, ez az összes közvetlen támogatás 30%-át teszi ki, és annak fejében szigorúbb környezetvédelmi előírásnak kell eleget tenni."

Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági területek 7%-át pihentetni kell, ahol haszonnövényt nem lehet majd termeszteni. Ezeket a földeket vagy erdősíteni kell, vagy teraszos művelésre kell átállniuk a gazdáknak.