MNB - 2
MNB

Hírek

Adomány a kórháznak

2011. június 07., 10:21
A legsúlyosabb esetben csak tüdőtranszplantációval gyógyítható gyermekeknél a cisztás fibrózis, ha nem ismerik fel időben a betegséget. 2500 szülésre jut egy ilyen elváltozás. A korai diagnózist segíti az a verejtékanalizátor, amelyet két nagyvállalat adományozott a kórháznak..
Adomány a kórháznak

Bohócok vidították fel ma a Markusovszky Kórház gyermekosztályának kis lakóit.
A jó hangulat, a lufifigurák és az arcfestés plusz ajándék volt az osztálynak. A Köszi program keretében ugyanis egy nélkülözhetetlen diagnosztikai berendezést is kaptak. A kétmillió forint értékű verejtékanalizátorra nagy szüksége van a csecsemő- és gyermekosztálynak. Az eddigi berendezés ugyanis már 12 éves, és folyamatosan javításra szorult.

Prof. dr. Oroszlán György - osztályvezető főorvos, Markusovszky Kórház
Szinte napi rendszerességgel használjuk ezt a műszert, ugyanis egy olyan betegségnek a diagnosztizálásra alkalmas, amelynek tünetei kezdetben a vissza-visszatérő hörghurut. A beteg nagy része, aki az osztályra kerül, ilyen panaszokkal jön.
 
A cisztás fibrózisra utalhatnak az emésztési problémák is. Ha nem ismerik fel időben a betegséget, olyan mértékben pusztulhat a tüdő, hogy csak a transzplantáció segíthet. Ez a berendezés a korai diagnózist segíti. A Közösség szíve, azaz Köszi program gyűjtő-akciójának az ország 5 településével együtt Szombathely is nyertese lett.

Janky Gyöngyi - PR-menedzser, Procter & Gamble Kft.
A Köszi program 2006-ban indult. Mindig az a cél, hogy a helyi lakóközösséget támogassuk. Kiemelten szeretnénk a gyerekeket segíteni.
 
 
Megvásárolt termékenként 30 forint, összesen 10 millió került a jótékonysági alapba. A települések lakói maguk dönthették el, milyen intézmények kapják az adományt. A szombathelyiek az egészségügynek szánták a pénzt. Az adományozó az önkormányzattal közösen választotta a gyermekosztályt.
Molnár Miklós - alpolgármester, Szombathely
Bármilyen módon történik a kiválasztás, ha a végcél jó, akkor csak jó lehet. Itt a végcél a gyermekek gyógyulásának segítése. A cél, biztos, hogy kiváló volt. Az, hogy ebben a polgármesteri hivatal közreműködött, szeretnénk megköszönni az adományozónak.
 
A kórház a jövőben is várja az adományokat. A két nagyvállalat képviselője pedig azt mondta, szeretnék a közösség céljait később is segíteni.