MNB
MNB - 2

Hírek

Adóbevallási határidő

2012. május 16., 16:09

Már csak néhány napjuk maradt a magánszemélyeknek, hogy személyi jövedelmadó bevallásuknak eleget tegyenek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vas Megyei Adóigazgatósága csütötökön és pénteken egész nap várja az ügyfeleket.
 

Adóbevallási határidő

Nagy munkában a könyvelők. Már csak néhány nap van hátra a személyi jövedelmadó-bevallások leadásáig. Sokan idén is az utolsó pillanatban fordultak könyvelőkhöz, hogy segítséget kérjenek. Szakemberek szerint ugyanis nem lett egyszerűbb az adóbevallás elkészítése idén sem. Sok minden változott a tavalyi szabályokhoz képest, amire érdemes figyelni.

Dr. Artnerné Zelles Ildikó - mérlegképes könyvelő
Van a szuperbruttósítás. A munkáltatói igazolások elég sokfélére sikeredtek. És van ahol más rubrikában van az adóalap és ez a szuperbruttó kiszámítása. Néha azzal összekeverednek. Illetve a családi adókedvezmény, ami idén új eleme az adókedvezményeknek. Mert régen csak 3 gyermek után lehetett adókedvezményt kapni, most viszont az adóalapját csökkenti ez az adókedvezmény.

Érdemes arra is figyelni, hogy a gyermekek adatait is meg kell adni egy mellékleten azoknak, akik ezt a kedvezményt igénybeveszik. Sok munkavállalót érint, hogy a levont adóelőleg összegét az utolsó oldalról a 3. oldalra átkerült 55. sorba kell beírni. Gyakori hiba, hogy a bevallásról lemarad az aláírás, és fontos az is, hogy akinek viszaigénylése van, számlaszámot vagy postai címet adjon meg, ahová utalhat a hatóság. Vas megyében az adózók kétharmada elküldte már a bevallását, a következő napokban még mintegy 40 ezer adatlapnak kell beérkeznie.

Simonits Imre - osztályvezető - NAV Vas Megyei Adóigazgatósága
Az eddig beérkezett szja bevallások 20%-át elektronikusan töltik ki és küldik be. 80%-a papíron illetve ezek közül 20%át kézzel töltik ki, a többit kitöltő programmal, csak kinyomtatva papíron adják be.

A NAV Vas Megyei Adóigazgatósága csütörtökön és pénteken 8-tól 18 óráig tart nyitva, hogy segítséget adjon az ügyfeleknek. A benyújtás határideje május 21-e, hétfő.