Hírek

Abortusz helyett adj örökbe

2011. május 18., 14:07
Abortusz helyett az adj örökbe - ezzel a kampányszlogennel fordult azokhoz a szülőkhöz a kormány, akik nem szeretnék megtartani gyermeküket. Szombathelyen eddig egy édesanya sem választotta ezt a lehetőséget, viszont évente 700 abortuszt végeznek a megyében. A nők elsősorban anyagi okok miatt vetetik el magzatukat, második helyen a párkapcsolati problémák állnak.
Abortusz helyett adj örökbe

Vas megyében tavaly kétezer gyermek született és hétszáz abortuszt végeztek a kórházakban.


Dr. Koppány Csaba osztályvezető, Markusovszky Kórház
"Ez a szám az országos átlag alatt van valami csekéllyel. A tendencia talán egy kicsit javuló, de az össznépesség szempontjából sajnos nem elegendő. Jól tudjuk, hogy a születésszám sajnos csökken."
 
A kormány most abortuszellenes kampányt indított. Azt szorgalmazzák, hogy az a szülő, aki nem akarja megtartani, inkább adja örökbe a gyermekét.


Zentainé Bozi Mária tanácsadó
"Minden esetben fel kell ajánlanunk ezt, benn van a jogszabályban, hogy van ilyen lehetőség, hogy élhessen a baba. Nagyfokú az elhárítás, én azt tapasztalom. Nálam itt a tanácsadóban - én egy éve dolgozom itt -, de előtte sem volt, aki elfogadta. Gondolkodni gondolkodott rajta, de a végleges döntés mindig a megszakítás volt."
 
A pszichológus szerint meg kellene változtatni az iskolai felvilágosítások módját. Interaktívvá kellene tenni a fogamzásgátlással foglalkozó órákat és a biológiaoktatás reformjára is szükség lenne. A nyolcadikasok ugyanis a harminc évvel ezelőttihez hasonló felépítésű könyvekből tanulnak.


Dr. Lazáry Györgyné pszichológus
"Az a csoda, ami azért a fogantatáshoz, a magzati élethez társul és ennek a csodának, amit most már látni lehet, tehát be tudunk pillantani egy anyaméhbe, hogy ott mi zajlik, videók, képek, hát nem nagyon látok benne."
 
Lazáry Györgyné szerint a nem kívánt terhességből megszülető gyermek biztosan sérül, hiszen már a szülőágyon el van utasítva. A korai anya-gyermek kapcsolat az egész személyiséget meghatározza. Éppen ezért egy olyan törvényi szigorítás, amely szerint minden gyermeknek meg kell születni, semmiképp nem lenne szerencsés.