Hírek

A Vértanúkra emlékezett a város

2011. október 06., 19:31

Az Aradon 1849. október 6-án kivégezett honvédtisztekre és a mártír miniszterelnökre emlékeztek ma az oktatási intézményekben is. Adásunk előtt kezdődött a városi ünnepségsorozat a Premontrei Gimnáziumban és a Batthyány téren.

A Vértanúkra emlékezett a város

162 évvel ezelőtt a szabadságharc leverése után a Habsburgok bosszúhadjáratba fogtak.  A megtorlás során 140 embert végeztek ki és megteltek a börtönök.

Batthyány Lajos szobránál a megyei közgyűlés koszorúját helyezték el a tisztségviselők. Az első felelős magyar miniszterelnök életúját a Bolyai-gimnáziumban Vig Kálmán főiskolai docens elevenítette fel. Az iskola udvarán egy dombormű-sorozat őrzi majd a szabadságharc mártírjainak emlékét. Az első a sorban Batthyány arcmása.

Stojcsics Nóra - tanuló, Művészeti Szakközépiskola
"Az élethűségre próbáltam fókuszálni, hogy a legkisebbek is megjegyezhessék az arcokat és a neveket."

A következő években a kivégzett honvédtisztekről és a vértanú országgyűlési elnökről, Perényi Zsigmondról is készül majd dombormű.

Károly Frigyes - igazgató, Bolyai-iskola
"Ez egy gyönyörű példája 2 iskola együttműködésének. A Művészeti Szakközépiskola végzős diákjai közül minden évben 1 kapja a lehetőséget, hogy egy domborművet elkészítsen."

Rendhagyó módját választották a megemlékezésnek a Nyitra iskolában.

Az aradi vértanúk alakját az interaktív tábla segítségével idézte fel a nyolcadikas Tóth Balázs, aki maga készítette az anyagot. Minden osztály diákjai ezt a rövid összeállítást nézték meg az emléknapon.

Rásóné Zöld Gabriella - történelemtanár, Nyitra Utcai Általános Művelődési Központ
"Szeptember óta így tanítunk, legalábbis én így tartom meg az óráimat. A gyerekek nagyon élvezik, hogy dolgozhatnak rajta, aktívabbak. Ezért gondoltam, hogy ez a megemlékezés is ezen az interaktív táblán történjen."

A diákok ma ajándékot is kaptak. A január elsején hatályba lépő Alaptörvény egy példányát ezentúl minden év október 6-án a nyolcadikasok, a Nemzeti Hitvallás című zsebfüzetet pedig a 4. osztályosok vehetik át. Az érettségizőknek 2012-től az Alaptörvény díszpéldányát adják majd át.