Hírek

A Vasi Reuma Klub hat részes felvilágosító előadássorozatot szervez

2012. október 25., 17:12

A magyar lakosság közel egy százaléka szenved gyulladásos ízületi betegségben, ami ugyan nem gyógyítható, ám egy biológiai eljárásnak köszönhetően ma már jól kezelhető, és a betegek életminősége, munkaképessége megőrizhető. A Klub célja, hogy senki ne maradjon magára a betegségével, és tájékozódjon a kezelési lehetőségekről.

A Vasi Reuma Klub hat részes felvilágosító előadássorozatot szervez

A gyulladásos reumatikus beteségek első tünete az ízületi merevség és a fájdalom. Elsősorban középkorúakat érint, főleg nőket, a hajlam pedig örökölhető. A kéz ízületein jól látható elváltozásokat okoz a gyulladás, ha a beteg nem kap kezelést.

A Markusovszky-kórház reumatológiai ambulanciáján jelenleg 220 beteget kezelnek. 20 éve az érintettek életkilátásai sokkal rosszabbak voltak, mint most. Egy biológiai eljárásnak köszönhetően a betegség ma már jól kordában tartható.

Dr. Náfrádi Lilla - osztályvezető főorvos, reumatológia
...


Az infúziós- és injekciós kúra mellett a gyógytornának is fontos szerep jut a betegség kezelésében, valamint a megelőzésben. Már kialakult ízületi gyulladás esetén naponta 15-20 perc torna javasolt.

Kajdiné Tuba Andrea - gyógytornász
...


Fontos, hogy az érintettek minél többet tudjanak meg a betegségükről. Ezért alakult meg 2009-ben a Vasi Reuma Klub, amelynek jelenleg 15 állandó tagja van. Most "Ismerd meg a betegséged!" címmel előadássorozatot szerveznek az érdeklődőknek.

Rozán Eszter - elnök, Vasi Reuma Klub
...


Az első előadás pénteken 14 órakor kezdődik a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Ortutay Judit reumatológus főorvos beszél majd a gyulladásos betegségek természetéről.