Hírek

A történelem görbe tükörben - 29. Vas Megyei Levéltári Nap

2012. április 25., 17:42

Az elmúlt évszázadok humoros eseményeiből, meghökkentő, sőt pikáns epizódjaiból válogattak az előadók a rendezvényen. Ezúttal is a térség legújabb történeti kutatási eredményeit osztották meg egymással a szakemberek: levéltárosok, muzeológusok, néprajzkutatók és történészek.

A történelem görbe tükörben - 29. Vas Megyei Levéltári Nap

Egy törvénytelen leány világrajötte, egy víztoronyban talált holttetem és egy különös farsang - történetek az elmúlt századok mindennapjaiból, amelyek a helytörténetnek is részei. A 29. levéltári nap előadói mulatságos és meghökkentő epizódokat idéztek fel a múltból. A kőszegi történész, bariska István élvezetesen beszélt egy 1700-as évekbeli templomi botrányról, amellyel kollégái érdeklődését korábban - egy kocsmai társalgás alkalmával - már felkeltette.  

"Tetszenek tudni, azt amikor még porcelán betétes aluminium merítővel emelik ki a bort. De minden berendezés ugyanolyan. Amellett döntöttünk, hogy mindenki elmond egy történetet, amit a forrásban talált."

A vas Megyei levéltári nap a térségben zajló történeti kutatások egyik legfontosabb fóruma, amelyen az idén 10 történész előadását hallgatták meg a résztvevők.  

Dr. Tilcsik György, igazgató, Vas Megyei Levéltár
"Zömében egészen pontosan a Vas megyei Levéltár munkatársai. De nagyon szívesen hívunk és várunk társintézményekből, az egyetemről - régebben a főiskoláról - illetve azokból a szomszédo s levéltárakból kollégát védőoltásként akiknek vannak vas megyei kutatásaik."

A rendrzvényen 17.és a 20. század közötti történeteket adtak elő. Az eredeti források alapján összeállított előadások azt mutatták be, hogy a múltban is történtek meghökkentő események.

Dr. Melega Miklós, igazgatóhelyettes, főlevéltáros, Vas Megyei Levéltár
"Olyan humoros, vagy éppen tragikuomikus események történtek, amik azonban nem minden esetben azok számára voltak viccesek, akik átélték ezeket. Sokszor számukra akár kellemetlenek is lehettek. Azonban így utólag visszatekintve mégiscsak az életnek egy kicsit a sava-borsát adják."

A 29. Levéltári Napról bővebben május 8-án hallhatnak bővebben Műhely című magazinműsorunkban.