MNB - 2
MNB

Hírek

A tél még nyomokban látható a földeken, de már megkezdődtek a mezőgazadsági munkák

2013. március 11., 18:12

Ezekben a napokban fejtrágyázást végeznek a gazdák. Szakemberek szerint a kedvező időjárásnak köszönhetően a megye egyes részein a tavaszi vetési munkálatokra is hamarosan sor kerülhet.

A tél még nyomokban látható a földeken, de már megkezdődtek a mezőgazadsági munkák

Sorokpolány közelében fejtrágyázik ez a gép. 4 hektáros az a káposztarepce föld amire műtrágyát szór. Kénes-nitrogént juttatnak a talajba, hogy segítsék a növény fejlődését. A repce kifejezetten tápanyagigényes növény. A nitrogén a termés minőségére és mennyiségére is kihatással van.

Marlovics Norbert
A nitrát terhelésre oda kell figyelni. jelenleg 250 -300 kg nitrogénnel számolunk. Ez nem hatóanyag. Ennek 24% a nitrogéntartalma amit használunk most. Ebből kb. 3 mázsa jut ki hektáronként. És ez elég az induláshoz a növénynek.

Az őszi vetések jól bírták a telet. Ritkán látott mennyiségű hó hullott, ami védte a növényeket, illetve olvadáskor feltöltötte a talaj vízkészletét. Ez ugyanakkor gondokat is okoz. Helyenként ugyanis még mindig áll a víz a földeken, illetve sok helyen mély a talaj, így a traktorok is még el-elakadnak munka közben. Ez viszont a tavaszi vetési munkálatokat is lassítja.

Póczik István, elnökségi tag, Magyar Agrárkamara
Amit tavasszal vetünk azoknál a talajmunkák vannak. Amíg a felső 8-10 cm nem szárad ki addig ez nehézkes. A belvízek helyén puha a talaj.

A vegetáció elindulásával a bogarak elleni védekezésre is oda kell figyelniük a gazdálkodóknak. A repce kártevői közül, többek között, a szárormányosok is megjelennek az első tavaszias napokon. Ezt a kártételt csak időben elvégzett permetezéssel lehet megakadályozni.