Hírek

A Szombathelyi Egyházmegye történeti atlasza is elkészül uniós pályázati forrásból

2014. január 02., 17:17

A Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár iskola vetélkedőket, témanapokat is szervez majd az örökségpedagógiai programsorozatban.

A Szombathelyi Egyházmegye történeti atlasza is elkészül uniós pályázati forrásból

"A kettős kereszt alatt mi van, a 100 forintoson? Három domb."

A Bolyai-iskola kilencedikes diákjainak tartottak rendhagyó órát az Egyházmegyei Levéltárban. A fiatalok megismerték milyen okiratokat őriznek a levéltárban, és ezeken keresztül újabb részleteket ismerhettek meg, illetve elevenítették fel tudásukat a magyar történelemből, egyháztörténetből, de szóba került a címertan, és a földrajz is.  

Bödei Anna
Megtudtam, hogy mivel foglalkozik egy levéltáros, sok új érdekességet megtudtam iratokról, sok pecsétet láthattam. Érdekes előadást tartott mindkét előadó.

Az Egyházmegyei Levéltár egy korábbi pályázatnak köszönhetően örökségpedagógiai programot dolgozott ki, kiadványokat jelentetett meg, okiratokról, pecsétekről készítettek másolatokat. A történelmi ismeretek bővítse a cél, a források megismertetése. Ezt folytatnák egy új pályázatnak köszönhetően, illetve elkészülne egy hiánypótló mű:  az egyházmegye történeti atlasza is.

Pál Ferenc, intézményvezető - Egyházmegyei Levéltár
Ez egy 24 oldalas kiadvány lesz. 12 színes térképpel. Miért fontos. Mert a 19. század Kenedics-féle térkép és a 70-es években kiadott térkép között hiátus van.

6 iskola vesz részt a programban. Számukra versenyeket, témanapokat szerveznek. Újabb 12 nemes másolatot készítenek. Többek között az egyházmegye alapítása, és az 1777-es időszak dokumentumairól.