MNB - 2
MNB

Hírek

A szokatlanul sok csapadék hatása a mezőgazdaságra

2013. május 28., 18:36

A túl sok eső miatt a tervezetthez képest kevesebb tavaszi árpát vetettek Vas megyében idén. Kukoricából, napraforgóból viszont több lesz. Az időjárás most kedvez a növények fejlődésének, igaz, az őszi kalászosoknál megjelentek a gombabetegségek.

A szokatlanul sok csapadék hatása a mezőgazdaságra

Szépen fejlődik a repce, a tavaszi árpa is Bozzai határában. Pedig a folyamatos esőzés miatt nehezen indult az év a gazdák számára. A csapadékos idő miatt módosítani kellett - hol kisebb, hol nagyobb mértékben - a vetési terveken. Tavaszi árpából pl. kevesebb került a földekbe.

Nagy Imre Gábor, termelő
Ezt március 26-án tudtuk elvetni. Nem olyan minőségben, mert úgymond gyúrtuk a földet. Ahhoz képest úgy gondolom normális az állomány, jól néz ki. A többi növényt, azt mondom, hogy mindennek a vetésideje késett. A kukorica és a napraforgót sem tudták optimális időben elvetni a gazdák. De az időjárás behozta önmagát. Az állományok elég szépek.

Az időjárás okozta problémák miatt tavaszi árpából a tervezetthez képest 1200 hektárral vetettek kevesebbet Vasban. 4-500 hektárral nőtt viszont a napraforgó, a szója, valamint 2000 hektárral a kukorica vetésterülete a megyében.

Lukács Zoltán, mezőgazdasági főfelügyelő - Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága
A növényvédelem fokozottabban fog jelentkezni mint az előző években. Részben a csapadék, másrészt a kora tavaszi növényvédelmi munkálatokat a gazdák nem tudták elvégezni, mivel a talajra nem tudtak rámenni a  permetezőgépek. Így a repcénél is és a kalászosoknál is nagyobb mértékű volt a károsító hatás.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása kedvez a napraforgónak, kukoricának, viszont a gombabetegségeknek is. Főként az őszi kalászosoknál, a búzánál, árpánál jelent ez problémát. Ezek ellen most folyamatosan védekezniük kell a gazdálkodóknak.