Hírek

A szemünk a legfontosabb érzékszervünk, mégsem fordítunk rá elég figyelmet

2012. október 03., 12:40

Magyarországon 1,5 millióan még soha nem vettek részt szemvizsgálaton, miközben minden második embernek szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra. A látszerész szövetség és az optikus ipartestület 2008 óta azon dolgozik, hogy javuljon a magyar lakosság látáskultúrája. Október idén is a látás hónapja.

A szemünk a legfontosabb érzékszervünk, mégsem fordítunk rá elég figyelmet

Éleslátás nélkül nem élhetünk teljes életet. Szemünk egészségének megőrzése érdekében ajánlott évente legalább egyszer vizsgálaton részt venni. Ezt októberben ingyenesen megtehetjük a "látás hónapja" kampányhoz csatlakozott optikákban. Már látszanak az elmúlt négy év eredményei: egyre többen élnek a lehetőséggel, de még mindig nem elegen.

Nagyidai Zoltán - ügyvezető, Trend Optika
"Érjük el minél több embernél, hogy évente legalább egyszer vegyenek részt látásszűrésen, későbbi esetleges szemészeti szövődmények, betegségek elkerülése céljából."

A szűrésen nem csak az éleslátást ellenőrzik. A különböző tesztek eredményeiből többféle szembetegségre is fény derülhet.

Dr. Gáti Éva - szemész szakorvos
"Sajnos vannak olyen alattomos szemészeti betegségek, amelyek tünetszegényen kezdődnek, és amikor a beteg panaszt érez, és orvoshoz fordul, már komoly látáskárosodás állhat mögötte. Ilyenek a zöldhályog vagy glaukóma, a cukorbetegeknél tapasztalt elváltozások, vagy időseknél az éleslátás elfajulások."

Évente mintegy 1000-en veszítik el a látásukat cukorbetegség következtében. Ha időben felismerik az elváltozásokat, a baj megelőzhető. Korszerű eszközökkel ma már könnyen kiszűrik a diabétesz okozta szemkárosodást.

"Ez a készülék szemfenék felvételt készít, melyeket a Semmelweis Egyetemre továbbítunk."

A korszerű szemüveg- és kontaktlencsékkel ma már könnyedén korrigálható a látás. A kampány keretében október 31-ig vehetünk részt ingyenes szemvizsgálaton és szaktanácsadáson összesen hét szombathelyi optikában. ( www.latasellenőrzes.hu )