MNB - 2
MNB

Hírek

A Rotary Klub és a szimfonikusok közös jótékonysági hangversenye

2012. március 05., 16:40

A Szombathelyi Rotary Klub és a Savaria Szimfonikus Zenekar közös jótékonysági hangversenyt rendezett szombat este a Bartók Teremben. A koncerten olyan fiatal művészek léptek fel, akiknek szülei korábban vagy még most is a zenekar tagjai. Ez volt a szimfonikusok ötven éves jubileumi programsorozatának első rendezvénye.

A Rotary Klub és a szimfonikusok közös jótékonysági hangversenye

Osztrosits Eszter és Osztrosits Éva kapta idén a Kiss Sándor művészeti díjat. A Rotary klub egyik alapítójáról, a kétszeres Munkácsy-díjas szobrászművészről elnevezett kitüntető elismerést, és a vele járó anyagi támogatást fiatal művészeknek ítélik oda. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói a rotarysok és szimfonikus zenekar közös jótékonysági koncertjén vehették át díjat. Ez a hangverseny volt a zenekar 50 éves jubilumi programsorozatának első állomása. Az est főszereplői ezúttal fiatal zeneművészek voltak.

Mérei Tamás - igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar
"Rengeteg olyan tehetséges gyerek van, akinek a szülei a zenekarban muzsikálnak a mai napig. Ez is jó példa arra, hogy micsoda nevelő értéke van egy szimfonikus zenekar ittlétének Szombathelyen."

A szimfonikus zenekar rendszeresen lehetőséget biztosít a fiataloknak arra, hogy nagyzenekarral muzsikálhassanak. Kiss Márton - aki korábban szintén elnyerte már a Kiss Sándor-díjat - 6 éves korában kezdett zongorázni a Bartók Béla Zeneiskolában. Most a grazi egyetem zongoraművész-képző szakára jár.

Kiss Márton - hallgató, Zeneművészeti Egyetem, Graz
"Manapság nagyon nehéz koncertlehetőséghez jutni egy fiatal tehetség számára, és ez a koncert egy nem mindennapi lehetőség a korosztályunknak."

A zenekart  Sándor János korábbi koncertmester és Petró János alapító karnagy vezényelte. A nagysikerű jótékonysági est bevételét a szervezők a Markusovszky Kórház gyermekosztálya javára ajánlották fel.