Hírek

A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronika Központ megismerése

2013. április 12., 14:02

A központ céljairól, tevékenységéről tájékozódhattak a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének tagjai egy pénteki konferencián.

A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronika Központ megismerése

Másfél éves előkészítő munkát követően március 22-én alakult meg a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ Nonprofit Kft. A gyáriparosok tagsága sokat vár a projekttársaság tevékenységétől.

Kondor János ügyvezető, Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége
"Alapvetően az infrastruktúra fejlesztése, a szakképzés, felnőttképzés, felsőfokú műszaki képzés témaköreire szeretnénk koncentrálni, és ezektől várunk komoly, nagy eredményeket."

A világ járműiparában nagyfokú átrendeződés zajlik, azok lesznek a nyertesek, akik alkalmazkodni tudnak az új körülményekhez, és kapacitásaikat a leghatékonyabban használják ki, fogalmazott az Opel igazgatója. Solt Tamás szerint fontos, hogy a régió azonos ágazataihoz tartozó cégei közösen lépjenek fel.

Solt Tamás ügyvezető, Opel Szentgotthárd Kft.,
"Azon kezdtünk el dolgozni, hogy hozzunk létre itt a nyugati térségben, Vas megyében, Zala megyében egy olyan grémiumot, társulást, amely megfelelő módon fog lobbizni, és képviselni a térség érdekeit a kormány felé. Ez tulajdonképpen abban csúcsosodott ki, hogy a tavaly decemberben a Nyugat-Pannon Mechatronikai Központ kiemelt státuszt kapott."

Legfőbb feladataik az elkövetkezendő 7-10 évben a humánerőforrás fejlesztés, a kutatásfejlesztés elősegítése, a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása és az infrastruktúra tovább építése. Első lépésként a már letelepült vállalatok igényeit szeretnék kiszolgálni.

Szíjártó Zsolt ügyvezető, Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ Szolgáltató Nonprofit Kft.
"El tudom konkrétan mondani, hogy a már meglévő cégeknél, a Jabilnal például épül egy 10 ezer négyzetméteres csarnok, a Delphinél szintén tervezik a bővülést, az Epcos szintén szeretne egy új telephelyre költözni, nyilván egy kicsivel nagyobb területen, az LUK most vette meg azt a területet a várostól, ahol egy 150 fős fejlesztési központot hoz létre."

A cégek által igényelt szakmákban állami segítséggel 3-6 hónapos átképzéssel pótolhatják a hiányzó munkaerőt.