Hírek

A nyár elején egyre többen fordulnak orvoshoz kullancs elleni oltásért

2012. június 05., 20:12

Az oltás a vírusos agyvelőgyulladás ellen ad védettséget. Az alap- és az emlékeztető oltást azonban az orvosok szerint legcélszerűbb télen beadatni. Aki mégis most kéri az injekciót, annak a védettség kialakulásáig lehetőleg kerülni kell azokat a helyeket, ahol kullancsok fordulhatnak elő: az erdőket, parkokat és a kertek bozótos, bokros részeit. Vas megye az ország egyik legfertőzöttebb területe, de a kullancs okozta súlyos megbetegedések száma nem nőtt az utóbbi időben.

A nyár elején egyre többen fordulnak orvoshoz kullancs elleni oltásért

Fát szedtünk, és énnekem, mikor fürödtem, mintha egy csípéshely lett volna.

Narr..
A Lyme-kór tipikus tüneteivel érkezett ez a beteg a kórház fertőző osztályára. Egy hónap alatt ekkorára nőtt a vörös folt a bőrén.

"Itt volt a csípésnyom. Emlékszik arra, hogy megcsípte volna valami? - Nem. - Tehát magára szúrásra nem emlékszik? - Nem, nem emlékszem."

A betegség antibiotikumos kezeléssel gyógyítható, megelőzni azonban nem lehet. A kullancsok más fertőző betegséget is terjeszthetnek. A legsúlyosabb, a vírusos agyvelőgyulladás ellen az oltás adhat védettséget.

Dr. Schneider Ferenc osztályvezető főorvos, Markusovszky Kórház
A kullancsvírus elleni védőoltásnak az optimális deje az a tél. December, január, február, amikor még nincs kullancsmozgás. Lehet a későbbi időszakban is oltani, azonban akkor abban biztosnak kell lenni, hogy az oltás idejébe nem csúzsik bele egy kullancscsípés, mert a két dolog egyszerre a betegségnek a fokozódását, illetve súlyosabb lefolyását eredményezheti.

Mivel a kullancsszezon áprilisban kezdődik, a legtöbben ilyenkor kérik az oltást a gyermekrendelőkben.

Keszei Bendegúz
Egyszer, amikor az erdőben túrázni voltunk, és haazértünk, akkor fedeztük fel a kullancsot.

A vérszívó ma már a kertekben és a starndokon is előfordulhat. Ha belénk fúródik, minél előbb el kell távolítani, lehetőleg erre a célra alkalmas csipesszel.

Dr. Kovács Szilvia házi gyermekorvos
Ami fontos, hogy a potrohi részét ne nyomjuk össze, illetve semmiképpen ne kenjük be különböző folyadékokkal, hiszen ez öklendezésre készteti a kullancsot, és a fertőző béltartalmát ilyenkor bejuttathatja a szervezetünkbe.

Orvoshoz akkor kell fordulni, ha két hónapon belül bőrpír vagy nyirokcsomó-duzzanat, esetleg láz alakul ki.