Hírek

A névadó Markusovszky Lajosra emlékeztek a megyei kórházban

2012. május 03., 19:38

1955 óta minden évben koszorúzással, emlékplakettek átadásával és szakmai előadással tisztelegnek a 19. század kiemelkedő orvos egyénisége előtt. Az ünnepség keretében hirdették ki a főorvosi és másodorvosi pályázatok eredményeit is.

A névadó Markusovszky Lajosra emlékeztek a megyei kórházban

Városi- és megyei képviselők, valamint a kórház vezetői koszorúzták meg Markusovszky Lajos szobrát - ezzel kezdődött az emlékünnepség.

Márkus Béla köszöntőjében hangsúlyozta: bár az egészségügyben zajló átszervezések a Markusovszky Kórházat is érintik, úgy tűnik, képes lesz megőrizni stratégiai helyzetét. Ez magas képzettségű dolgozóinak is köszönhető - fogalmazott az osztályvezető főorvos. Minden évben a Markusovszky emlékünnepségen adják át. Minden évben a főorvosi, és másodorvosi címeket is, melyekre pályázni lehet.

dr. Salamon Antal, a Tudományos Bizottság elnöke
" Az idén 7 pályázat érkezett, 5 a főorvosiból, 2 a másodorvosiból. Ez lényegesen kevesebb, tavaly 21 pályázat volt, hogy mi az oka azt nem tudom, de ezt kell most elbírálnunk. Mindíg egy 7 tagú bizottság bírál."

Markusovszky Lajos 1815-ben született. Többek között ő alapította meg az Orvosi Hetilapot, de emellett számos szakmai eredmény fűződik a nevéhez.

Prof. Dr. Nagy Lajos- igazgató
"Az egyetemi oktatást, az orvos továbbképzést és a közegészségügyi tanszék megalkotását, csak a legfontosabbakat említve, az összes klínika megújítása is hozzá köthető. A mai orvostudomány kialakításában döntő szerepet játszott.

A kórházigazgató ünnepi beszédében a névadó nagyságát méltatta. Mint mondta, az utókor a 19. század második felének nagy megújítójaként tekint Markusovszky Lajosra."