Hírek

A műszaki képzést népszerűsítették pénteken az Oladi ÁMK-ban

2012. november 12., 16:44

Az öt legnagyobb szombathelyi vállalat képviselői mutattaák be cégüket az általános iskolásoknak és szüleiknek. Az érdeklődők a hiányszakmákról és a gyakorlati képzésekről is tájákozódhattak.

A műszaki képzést népszerűsítették pénteken az Oladi ÁMK-ban

A vártnál kevesebben vettek ugyan részt az összevont szülői értekezleten, de a szülők - érzékelhetően - egyre fontosabbnak tartják a szakmatanulást.

Bázárné Mónika
A mai világban nagyon nehéz szakmát választani, és minél több információt begyűjtünk, ezzel segítjük a gyermek továbtanulását. Hiszen egy életrevaló indulást kapnak tőlünk, és fontos, hogy támogassuk őket úgy, hogy az információkat begyűjtjük.

Lankovics Zoltánné
Ezeknél a cégeknél elég biztos az álláslehetőség. Főleg azért, mivel meghirdették, hogy 2500 főt akarnak felvenni, és a mai világban elég biztos. Feltéve, ha jól elvégzi a szakot.

A városban működő 5 legnagyobb cég képviselői mutatták be a szülőknek és a diákoknak vállalatukat, fejlesztési elképzeléseiket, beszéltek a gyakorlati képzési lehetőségekről, ösztöndíjakról.  A diákok is érdeklődéssel hallgatták az előadásokat. Néhányan már nyílt napon is ismerkedtek a városi műszaki iskolákkal és képzéseikkel, pl. a Gépipariban.

Bázár Ciprián
Nekem nagyon tetszett. Jó volt a közösség és fontos, hogy milyen közösségbe kerülünk, és nem egy utolsó iskola. Nagyon fejlett, modern.

A város sikere összefügg az itt megtelepült vállalatok sikerével, mondta Molnár Miklós. Az alpolgármester utalt rá: a központi források csökkenésével egyre nagyobb szerep jut a helyi bevételeknek, köztük az iparűzési adónak. Ez akkor fog növekedni, ha a vállalatok fejlesztenek, bővítenek, ami jól képzett szakemberek nélkül elképzelhetetlen.

Molnár Miklós, alpolgármester
Első lépcsőben annyi mindenképpen siker volt, hogy a csökkenő gyermeklétszám mellett is ezen a területen nem csökkent a gyermeklétszám. Azt jelenti, hogy arányaiban már lényegesen többen mennek műszaki pályára, sőt, voltak olyan szakmák, ahol a lehetőséget nem tudtuk biztosítani, mert olyan nagyságrendben jelentkeztek.

A középfokú oktatási intézmények ezekben a hetekben tartják nyílt napjaikat. A pályaválasztás előtt álló diákok itt közvetlen közelről is megismerkedhetnek a képzésekkel, szakmákkal. Emellett a cégek is várják az érdeklődőket. Néhányan tanműhelyi nyílt napot tartanak a közeljövőben.