Hírek

A megyei vagyon átadásáról tartott rendkívüli ülést a Vas Megyei Közgyűlés

2011. november 17., 23:10

Összehívását négy ellenéki képviselő: Fehér László, Szabó József, Patyi Elemér és Rába Kálmán kezdeményezte. Bár az előterjesztett határozati javaslatot nem szavazta meg a közgyűlés, az egyéni megállapodásban foglaltakra vonatkozó módosító indítványt egyhangúlag elfogadták a képviselők.

A megyei vagyon átadásáról tartott rendkívüli ülést a Vas Megyei Közgyűlés

A rendkívüli közgyűlést kezdményező képviselők leszögezték: Vas megye - más megyékhez viszonyítva - kedvező helyzetben van, mert vagyonának értéke jóval meghaladja az adósságállományát, és a közszolgáltatások színvonala is átlag feletti. Szerintük éppen ezért sürgető feladat annak a meghatározása, hogy a vagyonelemek és a közfeladatok közül mit tart meg a megye saját, vagy akár az egyes települések tulajdonában.

"Vas megye önkormányzata folytasson részletes tárgyalásokat a Vas megyei települések vezetőivel vagy az általuk létrehozott vagyonkezelő társulás képviselőivel a Vas megyei települések által igényelt vagyonelemek átadásáról."

Fehér László ismertette a határozati javaslatot, amiben az is szerepelt, hogy állítsanak fel egy bizottságot, ami elkészíti az átadni és megőrizni kívánt vagyonelemek listáját. A javaslatot azonban elutasította a közgyűlés. Elfogadtak ugyanakkor egy módosító indítványt arról, hogy kijelölik azokat a javakat, amelyeket a kormánnyal kötött egyéni megállapodások jóvoltából megtartana a megye.  Ezek között van a temetkezési vállalat, a büki gyógyfürdő megyei tulajdonrésze vagy a megyei és kisebbségi önkormányzatok működéséhez szükséges vagyontárgyak.

Kovács Ferenc - elnök, Vas Megyei Közgyűlés
"Ki kell hangsúlyozni, hogy innen nem megy el semmi, az intézményhálózat megmarad. Nagy valószínűséggel egy nagy racionalizálás után, e ugyanúgy maradnak ezek az intézmények, ugyanúgy működni fognak, de nem a megyei önkormányzat fogja működtetni, hanem azok a vagyonkezelők, akik ki lesznek a kormány által erre jelölve."

A megye a tervek szerint a jövőben elsősorban terület-, település és vidékfejlesztési feladatokat látna el.