Hírek

A Markusovszky Kórházba is megérkezett a béremelésre szánt pénz

2012. augusztus 09., 18:18

Az orvosok és a szakdolgozók az augusztusi fizetésükkel kapták meg az emelt összeget – visszamenőleg is. A napokban összesen 230 millió forint plusz pénzt kaptak a dolgozók. Az intézkedés következtében azok az orvosok, akik eddig 350 ezer forint alatt kerestek, átlagosan 66 ezer forinttal többet visznek haza, míg a szakdolgozók bére 15-20 ezer forinttal nő.

A Markusovszky Kórházba is megérkezett a béremelésre szánt pénz

Örömmel fogadták a béremelést a kórházi dolgozók, az egészségügyben ugyanis 10 éve nem nőttek a fizetések.

Altmajer Beáta osztályvezető ápoló, ápolási igazgatóhelyettes
Régóta vártuk már, hogy valamilyen szinten rendezve legyenek a kategóriák szerinti bérek, minden kategóriában ugye évek alapján megtörtént a béremelés, amire óriási szükségünk volt amiatt, hogy itt azért az Ausztriába történő szakdolgozó-kivándorlás nagy nehézséget okoz.

Most a szakdolgozók, az orvosok és a többi egyetemi végzettségű munkatárs részesült az emelésből, amelyre összesen 230 millió forintot kapott az intézmény. 

"1337 főt érintett, 293 főt nem érintett a bérrendezés."

Az emelés a fizikai és a gazdasági-műszaki dolgozókat nem érintette, a többiek az augusztusi fizetésükkel kapták meg az emelést.

Csuka Lajosné gazdasági igazgató, Markusovszky Kórház
Ez a bérrendezés most tulajdonképpen két részletből tevődött össze, az első volt egy visszamenőleges bérrendezés januártól júliusig, és július 1-től már a felemelt béralap jár, és szintén megkapta a dolgozó a juttatást.

A mostani béremeléssel főleg a középfokú vagy OKJ-s képzettségű szakápolók és asszisztensek jártak jól. Ők átlagosan 16 ezer forinttal, míg a főiskolai végzettségű ápolók 4600 forinttal kapnak többet havonta. Ezek az összegek egyelőre nem tartoznak bele az alapbérbe, jövőre viszont már igen, így januártól az - ennek alapján számított - ügyeleti vagy túlóra pótlék is emelkedik.

A háziorvosok viszont most kimaradtak a béremelésből.

dr. Legli Veronika alelnök, Vas Megyei Orvosi Kamara
Eszközvásárlásra hitelt lehetett az idén felvenni, ami ugye nem ugyanaz, mint a bér, a kártyapénz tulajdonképppen 10 éve változatlan, a háziorvosok jövedelme lényegesen  csökkent, mert a rezsiköltségek jelentősen emelkedtek.

Az egészségügyi kormányzat ígérete szerint a bérrendezés következő lépésében a háziorvosok mellett a házi gyerekorvosok és a védőnők is sorra kerülnek.