MNB - 2
MNB

Hírek

A márciusi közgyűlés értékelése

2013. március 29., 16:40

Személyi kérdésekről, ingatlanértékesítésekről, tömegközlekedésről és a tervezett biomassza erőművekről is szó esett a pártok közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján. Az ellenzék hiányolta a párbeszédet a SZOVA vezérigazgatójának menesztése kapcsán. A képviselők szinte valamennyien elmondták véleményüket az autóbuszközlekedés és  menetrend átalakításval kapvcsolatban.

A márciusi közgyűlés értékelése

Nehezményez  több személyi ügyben történt döntést Balassa Péter. A jobbikos képviselő szerint nem történt egyeztetés a SZOVA vezérigazgatója, Németh Gábor menesztésével  kapcsolatban, továbbá az ellenzéki párt nem ért egyet a Távhő igazgatója, Harrach Tibor szerződésének meghosszabbításával. A politikus szerint a tömegközlekedésben történő pozitív változások azt jelentik, hogy  a város visszatér a korábbi állapotokhoz, azaz visszaállítják azokat a buszjáratokat, melyeket évekkel ezelőtt megszűntettek.

Horváth Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy az Ernuszt-kastély tervezett rekonstrukciójába be kellene vonni az Ernuszt-kriptát is. Az LMP-s képviselő szerint a közgyűlés lebonyolítása, napirendje ezúttal is SZMSZ ellenes volt. Ugyanakkor üdvözölte azt a drogellenes  kezdeményezést, melynek keretében a városatyák saját költségükön végeztetik el magukon  a drogtesztet.

A szocialista párt nem ért egyet azokkal az ingatlanértékesítési tervekkel, melyben három Fő téri épület is benne van. Németh Kálmán kihangsúlyozta, hogy véleményük szerint azoknak  az ingatlanoknak a nagy része, melyek eladásából idén 710 millió forint bevételre számít a város,  értékesíthetetlen. A képviselő szerint a tömegközlekedés átalakítása ugyan  jó kezdeményezés, ám fedezet nincs rá. Közel 100 milió forint hiányzik hozzá. Szintén nincs forrás a tavaly 210 milliós hiányt termelő  szombathelyi fürdőszolgáltatás további működtetésére a megszűnő keresztfinanszírozás miatt. Gyebrovszki János felháborítónak tartja azt, hogy a tervezett BIO-massza erőművekkel kapcsolatban  a közgyűlés hatarozata  előtt már döntést jelentettek be fideszes képviselők.

Szakály Gábor  véleménye szerint új időszámítás kezdődik Szombathely és az ott lévő felsőoktatási intézményekl életében, annak a hosszú távú együttműködésnek köszönhetően, melyről a felek megegyeztek. A képviselő szerint értékteremtő az a szociális mintaprojekt, mely a 80 év felettiekre koncentrál majd a vasi megyeszékhelyen. A balatonberényi gyermeküdülővel kapcsolatban Szakály Gábor kiemelte, hogy a MÁV-ingatlanokhoz hasonlóan szeretnék önkormányzati tulajdonba kapni. Addig is az Erzsébet-program keretében több ezer szombathelyi gyermek üdülhet a létesítményben. A BIO-erőművekkel kapcsolatban a képviselő úgy nyilatkozott, hogy hiányos volt a párbeszéd a lakossággal. Ezen mindenképpen változtatni szeretnének, ezért a következő közgyűlésre a Grenor cég vezetői mellett a Szentkirályi polgári Kör tagjait is meghívják. Lendvay Ferenc ismertette azokat a változásokat, melyek a tömegközlekedéssel kapcsolatosak. elmondása szerint új járatokat állítanak be a buszközlekedésbe, a meglévőket pedig optimalizálják.