MNB
MNB - 2

Hírek

A legnépszerűbb szakmák

2016. augusztus 03., 15:42

Pincér, cukrász, műkörmös, fodrász - csak néhány szakma annak a listának az éléről, amelyen a legkeresettebb tanfolyamokat összesítették nemrég. Látszik, hogy a szépség- és a vendéglátóipari ágazat szakjai a legnépszerűbbek, utóbbi térségünkben is slágernek számít.

A legnépszerűbb szakmák

Továbbra is a szolgáltatási szektor szakmái szerepelnek a legnépszerűbb képzések és tanfolyamok listájának élén. Megyénkben a vendéglátói és a turizmus ágazat szakjai, illetve más szolgáltató jellegű szakok a legkeresettebbek. A hiányszakmákat választók jól járnak, az anyagi támogatás mellett biztos elhelyezkedés vár rájuk.

Birosz Pál Tamás - szakmai főigazgató-helyettes, SZOSZSZC
“A gazdaság igényei a 2016/17-es tanévtől megengednek húsz olyan szakmát, amelyek támogatottak. Itt a tanulók ösztöndíjat kaphatnak a képzéseknél. Tulajdonképpen találunk olyan szakmát, most kiemelném a centrumunkhoz tartozó eladó szakmát, amiből nagyon-nagy hiány volna egyébként a piacon, és a jelentkezésnél is érzünk valamifajta nehézséget.”

Térségünkben a határ közelsége is befolyásolja a szakmaválasztást, emiatt különösen népszerűek a vendéglátói ágazat szakjai.

Pathy László - igazgatóhelyettes, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium
“Pincér, szakács, cukrász szakmáknál előszeretettel érezhető, hogy megtanulják, és kilencven százalékuk, jelentős többségük - igen, mondhatjuk, hogy kilencven százalékuk - szeretné, hogy külföldön helyezkedjen el. Ez egy olyan szakma, amivel el lehet helyezkedni külföldön.”

Egyes szakmák elnevezése a következő tanévtől megváltozik, de a szakképzés, valamint az oktatás rendszere más tekintetben is átalakulóban van. A szakemberek úgy vélik, egyre inkább alkalmazkodniuk kell a képzéseknek a gazdasági élet igényeihez is.