Hírek

A legmodernebb CT készülékkel vizsgálják a betegeket a Markusovszky Kórházban

2012. július 09., 17:34

Az intézmény még tavaly a megyei önkormányzat segítségével és saját forrásai felhasználásával vásárolta meg a CT-t. Az új eszköz számos speciális vizsgálatra képes, 1 másodperc alatt 256 felvételt tud készíteni az emberi szervezetről. Az országban ez a harmadik ilyen készülék.

A legmodernebb CT készülékkel vizsgálják a betegeket a Markusovszky Kórházban

Pár hete állították üzembe az új CT-t a Markusovszky Kórházban, azóta naponta legalább 50 előjegyzett beteg érkezik ide különböző vizsgálatokra. A készülék az elődeihez hasonlóan harántmetszeti képet tud készíteni a szervezetről, ám sokkal korszerűbb technikával.

Dr. Király István osztályvezető főorvos, Központi Radiológia
"Annyival modernebb, illetve olyam szeletszámvastagságot tud már, hogy utólagos rekonstrukcióval gyakorlatilag 3D-be tudunk ábrázolni belső szerveket, érrendszereket, speciális vizsgálatokra alkalmas készülék."

A készülékkel nagyrészt onkológiai betegeket vizsgálnak, ugyanis a daganatok kiterjedését pontosabban tudja ábrázolni. A CT ezentúl az agyi vérellátásról és vérkeringésről is plusz információt ad az orvosoknak, valamint a mozgó szervek vagyis a szív vizsgálatára is képes. Ezt eddig katéterezéssel végezték.

Prof. dr. Nagy Lajos vezérigazgató, Markusovszky Kórház
"Azok a CT készülékek, amik nem ilyen gyorsak voltak mire megcsinálták a felvételeket a szív elmozdult és több ciklusból úgy kellett összerakni, ami nem mindig sikerült tökéletesen. Itt pedig már maximum két ciklusból lehet rekonstruálni szívet."

Így ilyen 3D-s kép készülhet a szívről és az érrendszerről is, melyeket könnyebb vizsgálni.

"Ezek meszes felrakódások. A korral együtt mindenkinél kialakul, és mi tulajdonképpen arra vagyunk kíváncsiak, hogy ezek a plakkok jelentősen beszűkítik-e a koszorúerek lumenét, az érátmérő mennyire csökken."

Bár a vizsgálat gyorsabb és pontosabb eredményt ad, az orvosoknak jóval több munkával jár, hiszen naponta több ezer felvételt kell átnézniük a diagnózis felállításához.