Hírek

A közgyűlés elfogadta a tervezett bioerőmű környezetvédelmi tervfejezetét

2012. március 30., 16:59

A dokumentumban többek között az áll, hogy naponta 12 kamion szállítaná a nyersanyagot a faaprítékot égető erőműbe, amely minden előírásnak megfelel.

A közgyűlés elfogadta a tervezett bioerőmű környezetvédelmi tervfejezetét

A közgyűlésen a beruházó, a norvég Grenor cég igazgatóságának elnöke beszélt a tervezett létesítményről. Mint mondta, Magyarországot vonzó befektetési helynek tekintik, és  Szombathelyen is pozitív tapasztalatokat szereztek. Ahhoz, hogy építési engedélyt kapjanak, környezetvédelmi tervet kellett készíteniük, első lépésben ez került a képviselők elé.

Molnár Miklós alpolgármester
Nyilván vagy egy városvezetői megközelítés, de van egy szombathelyi lakos megközelítés, ami azonos a többiekével, tehát én is szeretném, és részben már meg is történt, ha meggyőznének eben a folyamatban arról, hogy semminemű olyan szennyezés nem merül fel, ami káros lenne az embereknek.

Mivel az erőmű Szentkirály mellett épülne, a városrész képviselője, Sági József azt kérte, a kommunikációs tervet terjesszék ki erre a környékre, és az itt élőket is tájékoztassák majd a beruházás környezeti hatásairól. A tervet végül vita nélkül fogadta el a testület, az előkészítés tehát folytatódhat.

Oyvind N. Refsnes igazgatóság elnöke, Grenor AS
Most egy nagyon összetett engedélyezési folyamat zajlik, amelynek során a kormányzati illetve állami hatóságokhoz kell engedélyekért folyamodnunk, ezen kívül a szombathelyi önkormányzattal kell megállapodnunk a nyitva maradt kérdésekről.

Az üzemben a tervek szerint 12 főt foglalkoztatnának, de a létesítmény 100-nál is több beszállítónak adna munkát. Néhány szombathelyi cég már érdeklődött is az önkormányzatnál. A bioerűmű építése az év végén vagy a jövő év elején kezdődhet el.