MNB
MNB - 2

Hírek

A kőszegiek a hétvégén visszafoglalták a várost

2012. augusztus 06., 17:30

A két éve tartó felújítások után megújult környezetben rendezték az Ostromnapokat, és a törököket is sikerült újabb egy évre elűzni a vár alól. Minden eddiginél több résztvevővel, szombathelyi, horvát és osztrák hagyományőrzőkkel kiegészülve szervezték meg a históriás játékot, amelyet az idén is az 1532-es, törökök feletti győzelem emlékének szenteltek.

A kőszegiek a hétvégén visszafoglalták a várost

1532-ben bizonyára félelemmel, most  felszabadult örömmel várták az ostromot a kőszegiek. A város apraja-nagyja jelmezbe öltözött, és hagyományőrző csoportok is érkeztek.

Básthy Béla alpolgármester, Kőszeg
Itt van a Fekete Sereg Szombathelyről, és a magyar sereg is elkezdett duzzadni, az utolsó héten szinte napról napra jön be valaki valamilyen fa vagy más típusú karddal, hogy ő is harcolni szsretne, és akkor engedjük, hadd jöjjön.

A hagyományokhoz híven az ostrom előtt a város fő terén felvonultak a maygar és a török tábor tagjai, s már az utcán elkezdődtek az összecsapások. A törökök megfélelemlítéséra puskák és ágyúk dördültek.

Németh Gyula várkapitány, Gyulaffy László Bandérium, Csobánc
Fegyvereink vanak, lőszereink vannak, szablyánk éles, védjük meg Kőszeg várát, úgyhogy én úgy érzem, a töröknek jaj lesz itt nemsokára. Eljött az utolsó órájuk.

Kárpáti Béla
Biztos, hogy  magyarok nyernek, tavaly is ők nyertek, mi itt lakunk Fertőszentmiklóson, és mindig átjövünk ide, mert szeretjük ezt a programot, a ygerekek szeretik ezt.

A városbíró Jurisich kapitányra bízta a vár védelmét, aztán esküt tettek az elszánt magyarok.

A várvédők gerrincét ezúttal is a helyi horvátok adták, akik az ipartestület tagjaival és a hagyományőrtő csoportokkal kiegészülve vették fel a harcot a főként tűzoltókból verbuválódott törökökel, akik népes háremmel érkeztek. A harcok szünetében a vásárban lehetett nézelődni vagy bekukkantani a táborok életébe, a gyerekeket pedig középkori játékok várták. Az ostromot szombaton este, a már felújított vár mellett rendezték, mintegy félezer résztvevővel.