Hírek

A környezet állapotáról értekeznek

2010. november 11., 16:26
A környezet állapotával foglalkozó szakemberek cserélik ki tapasztalataikat és mutatják be aktuális kutatási programjaikat egy csütörtökön kezdődött szombathelyi konferencián. A kétnapos találkozón elsősorban a dunántúli tájegységek levegőjének, talajának, vizeinek vizsgálata került terítékre, de szó esik majd többek között a rendőrség környezetvédelemmel kapcsolatos feladatairól és az önkormányzatok szerepéről a természetvédelemben.
A környezet állapotáról értekeznek

2009. június 24-én hatalmas károkat okozott a hegyről lezúduló ár Kőszegen. Az utcákon hömpölygött a víz, a lakók az utcákról, üzlethelyiségekből, pincékből takarították a sarat. Az eset szinte napra pontosan egy év múlva megismétlődött: a nagy mennyiségű csapadék miatt újra sárlavina öntötte el a várost.
A Savaria Egyetemi Központ szakemberei közel 60 millió forintos uniós pályázati támogatással két éven át vizsgálják a Kőszegi-hegység felszíni formáinak változásait, és próbálnak választ találni a sárlavina megismétlődésére - mondja a tanszékvezető. Üledéktérképet készítettek és vizsgálták a vízfolyások medreit.A vizsgálat eredményei segíthetnek az erdészet és az önkormányzat szakembereinek a további elöntések megelőzésében. Ehhez hasonló kutatási programokról esik szó a Megyeházán zajló környezettudományi konferencián. A különböző szervezetek és felsőoktatási intézmények szakemberei itt cserélnek tapasztalatot a Nyugat-Dunántúl környezeti állapotáról. 

Prof. dr. Veress Márton - intézetigazgató, NyME-SEK, TTK
"Környezetünk átalakulása olyan mértéket ért el, hogy erről mindenképpen beszélni kell, javaslatokat is lehet tenni, hogyan tovább bizonyos területeken: a formakincs alakulásában, a vizek romlásában, és így tovább."

Szó esik többek között a Kis-Balaton vízvédelmi rendszeréről, a sugárzások hatásairól, a dunántúli vizes élőhelyek állapotáról és a környezeti nevelés szükségességéről. A tudományos konferencia pénteken délután zárul.