Hírek

A kései szőlőfajtákat is leszüretelték a gazdák

2010. november 03., 17:08
A napokban szüretelték a legkésőbbi szőlőfajtákat a gazdák. A soproni borvidékhez tartozó Kőszeg és környéke hegyközség területén 350 hektár szőlőültetvény van. Itt, csakúgy mint az ország más borvidékein a tavalyinál jelentősen alacsonyabb lett a termésátlag. Már a hűvös tavaszi idő nehezítette a virágok kötődését, a csapadékos nyár és a kevés napsütés pedig csak rontott a helyzeten.
A kései szőlőfajtákat is leszüretelték a gazdák

Az idei bor java már a hordókban van, csak a késői szüretelésű fajtákat préselik még a szőlészetekben.Láng Letícia azt mondja, bár idén kevesebb szőlő termett, a minőséggel nincs olyan nagy gond, mint azt a szüret előtt feltételezték. A tavalyihoz képest 40%-kal csökkent a termés, és a gyümölcs cukortartalma is alacsonyabb, átlagosan 17-es a mustfok a kőszegi-vaskeresztesi szőlőkben. Az unió hozzájárult ahhoz, hogy a termelők akár 2 százalékkal is növeljék boraik alkoholtartalmát.

Láng József - borász
"Az alkohol az egyik konzerváló anyaga a bornak, ezért kell, hogy bizonyos alkoholfoka meglegyen, mert akkor egy darabban levő bor, vagy egy félben lévő üveg hamar tönkremenjen."

Környékünkön a termelői bor literenként átlagosan 350-400 forintba kerül, de várható, hogy a gyenge termés miatt nő az ára.

Hatos István - hegybíró
"Az ország egész területére nézve volumenében kevesebb a termés, ez érezteti hatását."

Szakemberek szerint mivel a soproni borvidéken és a szomszédos Ausztriában is hasonló a helyzet,  a borászoknak nem lesz majd gondjuk az értékesítéssel.